За 12 часа, чрез прилагането на оперативно-технически способи, полицията в Плевен залови извършителят на изключително цинично и дръзко престъпление, извършено от 41-годишен санитар, работещ в ЦСМП-Плевен. На 27 май, дежурният прокурор Искра Ганева е била уведомена за поискан подкуп от близък на загинал при автопроизшествие и при създадената организация е образувано досъдебно производство, след проведени разпити на запознати със случая, както и използване на Специални разузнавателни средства.
В резултат, около 18,30 часа същия ден е заловен 41-годишния Н.А., който повече от 10 години работи като трупен санитар в ЦСМП-Плевен, минути след получаване на част от поискана от него сума.

Прокурор Ганева сподели, че при проведените разпити е станало ясно, че санитарят е имал трайно установена практика за получаване на средства в качеството си на трупен специалист, съобщава Дарик.

Той е установявал контакт с близките на пострадалите като освен, че им е предлагал услуги на погребална агенция, която е получавала комисионни, той е предлагал и своето посредничество в случаи за изготвяне на експертиза в полза на обвиняеми по дела.

Искра Ганева, която е наблюдаващ прокурор обясни, че към момента няма данни за действително изготвени експертни заключения, които да не са обективни.

41-годишният трупен санитар е използвал, че във връзка с работата си е имал много контакти с автотехнически експерти и познанството си със съдебни медици във връзка със спецификата на работата си и така е въздействал на близките в такива екстремални и трагични случаи.

Прокурор Ганева обясни, че в случая не би обвинила близките на пострадалите за измама, тъй като той им е въздействал непосредствено след инцидент със загинал и то при необичайни условия.

Става въпрос за инцидента, при който на 24 май 2014 г. джип с четирима души, употребили алкохол падна в река Вит край плевенското село Комарево. Тогава загинаха двама - мъж и жена, на 34 и 24 години.

Мародерът е бил заловен на ул."Дойран" в Плевен от служители на полицията, две минути след получаването на белязаните 500 лева, които били част от поисканите 3000 лева.

Шефът на ОД на МВР-Плевен йордан Каменов обясни, че срещу 41-годишния санитар има заведено и досъдебно производство от преди по-малко от 30 дни, когато той също е използвал служебното си положение и е откраднал пари от двама пострадали украински граждани, буквално от масата, на която медицински екипи са им оказвали първоначална помощ за спасяване на живота им.

Той се възползвал от безпомощното им състояние е откраднал 160 евро, но след образуваното незабавно производство, той си е признал и в рамките на 24 часа е възстановил парите.

Трупният санитар е задържан за 72 часа. Той е признал също, че през месец ноември 2013 г. е получил 4000 лева за подобна услуга. Прокурор Ганева обясни, че максималното наказание за подобен род измами е до 6 години лишаване от свобода.