Нели ПИГУЛЕВА
С 10 000 квадратни метра се разширява производствената територия на френската фирма „Монтюпе“, съобщи вчера генералният директор на предприятието Микаел Бризон. Разширението представлява инвестиция, възлизаща на около 3-4 милиона евро, поясни Бризон, като добави, че с това цялостното вложение на „Монтюпе“ в Русе възлиза на над 100 милиона евро. Това е нашият трети корпус, има място за още едно хале, така че имаме възможност, но засега нямаме поръчки, които да налагат ново разширяване, каза генералният директор на френската фирма.
Първата производствена линия от разширението вече е пусната в действие. Там се произвеждат цилиндрови глави за автомобилите на „Рено“. Самото разширяване е направено именно заради разрастването на заявките от два основни клиента - френската „Рено“ и шведската „Волво“. Заедно с новопостъпилите работници съставът на русенския клон на „Монтюпе“ вече наброява 1000 човека. Когато пристигнах тук през 2008 година, 80 на сто от екипа мениджъри бяха французи, сега френските специалисти са по-малко от 25 процента, каза Бризон. Инвестираме много в обучението и подготовката на персонала, целта е да развием завода, като в него участват главно хора от Русе и региона, добави той.
Специално внимание генералният директор отдели на съдействието, което среща у общинската управа в Русе, а също и у представителите на държавната власт. Това е важно условие, за да растем и да се развиваме успешно, посочи Микаел Бризон. Той припомни, че в завода се произвеждат два типа автомобилни части - цилиндровите глави за двигатели и елементи за окачването. Производството е за прочути марки в сферата на автомобилостроенето като „Ауди“, „БМВ“, „Рено“ и  „Волво“.
В събота по време на тържествата по случай разширяването на „Монтюпе“ русенци ще имат възможност с очите си да видят новите халета, новата производствена линия, а също и да се позабавляват на концерта на Димитър Рачков, Зуека и Графа на площадката на предприятието, където е обявен Ден на отворените врати.