равителството следва принципа да отстоява интересите на българската страна и да се води от тези интереси в рамките на всички действия. "Белене" е във фокуса на обществения интерес. Арбитражното производство и всяка информация, свързана с него не може да се ползва безотговорно и непремерено публично.

Такава е препоръката на НЕК и адвокатското дружество "Уайт енд Кейс". Това заяви енергийният министър Драгомир Стойнев, предаде репортер на БГНЕС. До приключване на производството трябва да бъдем прецизни по всички публични изявления. Това е единствената причина за нашата лаконичност. Призовавам медиите да оцените тази позиция. МИЕ и лично аз работим в тясна координация с представителите на НЕК, добави Стойнев.

Във връзка с изнесена информация от ГЕРБ за производството между НЕК и "Атомстройекспорт", сме предприели мерки за защита интересите на НЕК. Става въпрос за експерти от всички политически сили, които са участвали в подготовката на проекта АЕЦ "Белене", посочи Стойнев за това, че експерти казват, че имало забавяне. Той обясни, че има отправени покани за разяснения по "Белене" и към Бойко Борисов, и към Трайчо Трайков, и към Делян Добрев, и към Валентин Николов, както и към всички ръководства, които са били в сферата на НЕК и всички експерти. "Няма забавяне в решенията и няма забавяне на действията ни", категоричен е Стойнев.