Критиките от БСП за липса на комуникация ги приемам лично, заяви вицепремиерът Даниела Бобева на брифинг след заседанието на МС.

"Доста напрегната и тежка е работата, недостатъчно време отделяме за това да обясняваме пред медиите какво точно правим и как го правим. Приемам тази критика. Не съм сигурна как ще се коригираме, това е въпрос на дебат след дебата в парламента в рамките на МС", изтъкна тя.

Бобева призна, че е много трудно правителствата да извоюват доверието на гражданите. "Когато направиш нещо хубаво, то се приема за нормално и така е редно. Възвръщането на нормалността не се счита за голяма заслуга, просто защото си направил нещо, което е трябвало да се направи. Важното е да вървим напред с програмата, да вършим това, което сме обещали, и се надявам в рамките на отчета утра и в дискусиите след това да стане ясно, че много работа сме свършили за тези 100 дни, още повече работа сме започнали да вършим по отношение на сериозните структурни реформи. Лично аз мисля, че тези 100 дни бяха много интензивни, много плодотворни в ключовите области, най-вече в социалната област, но също и в икономическата област с намаляването на административната тежест и разплащането на бизнеса. Тези две неща се очаква да дават непосредствен ефект, а някои от тях вече и дават, както ще видите в отчета", изтъкна Бобева. Тя допълни, че в някои области има дефицит на идеи и като пример в икономическата област посочи антимонополната рамка. Вицепремиерът заяви, че правителството възнамерява да проведе още един кръг от консултации с икономическите учебни заведения, с БАН и с неправителствените организации за дефиниране на ясни мерки в областта на антимонополната политика.

Бобева коментира и предстоящия вот на недоверие срещу правителство, като заяви, че това е нормална парламентарна практика. "За мен те са възможност да чуем от опозицията къде грешим, къде имаме възможност да направим по-добре нещата", отбеляза тя. Като област, в която не е постигнат напредък, въпреки че е започната работа, вицепремиер Бобева посочи електронното управление. Тя заяви, че не е оптимистично настроена около ускоряването на работата в тази област. "Има много различни възгледи за това как трябва да се продължи процесът, няма консенсус за това с какво и как да се започне, има нужда от много пари. Опитваме се да свършим поне няколко конкретни неща, за да се види, че не е толкова страшно да имаме електронно управление", допълни Бобева. Тя обяви, че първата стъпка в тази област ще бъде електронизирането на покупката на лекарства.