Двама активисти на „Грийнпийс” бяха арестувани, след като се изкачиха на нефтената платформа  на „Газпром” „Приразломная”. Акцията им, която бе мирен протест в защита на Арктика, бе посрещната от прекомерна употреба на сила от страна на руската брегова охрана.

В момента няма активисти на руската платформа, но корабът  на „Грийнпийс”„Арктик Сънрайс” все още е в района. Двамата арестувани са задържани на лодката на бреговата охрана.
Членове на екипажа на „Арктик Сънрайс” докладваха, че общо 11 предупредителни изстрела са били изстреляни, а бреговата охрана е заплашила да запали кораба, ако откаже да се оттегли незабавно.
Руската брегова охрана е настояла да се качи на „Арктик Сънрайс”, но е получила отказ от капитана на кораба. „Грийнпийс Интърнешанъл” смята, че подобно качване на кораба е незаконно и неоправдано.
Бен Айлиф, ръководещ кампанията за Арктика на „Грийнпийс” коментира:
“Използването на такава сила срещу мирен протест е неприемлива и прекомерна. Ясно е , че нефтените компании получават специални протекции от руските власти – които са по-загрижени да заглушат гласа на мирните активисти, отколкото да запазят Арктика от безразсъдни компании като „Газпром”.
Истинската заплаха за Арктика не е „Грийнпийс”, а са компаниите, които са решени да сондират за нефт в такива недостъпни и ледени райони.”
В 4.30 сутринта (московско време) 5 надуваеми лодки бяха спуснати от кораба „Арктик Сънрайс” и се насочиха към платформата ‘Приразломная” в отдалеченото Печорско море.
Плановете на „Газпром” са да започне добив на нефт от тази платформа в първата четвърт на 2014 г. Рискът от нефтени разливи и унищожение на 3 природни резервата в района е огромен.
„Грийнпийс” окупира същата нефтена платформа през август 2012 г.
„Тази стара ръждясала платформа в Арктика е като надвиснала катастрофа. Няма как да се овладее евентуална авария и няма и адекватни планове за това. Ще бъде безвъзвратно унищожена уникална екосистема, дома на белите мечки.”- коментира Сини Саарела, една от участничките в акцията.
„Грийнпийс” настоява Арктика да бъде обявена за защитена зона, без достъп за нефтодобивните компании. Почти 4 милиона вече подкрепиха кампанията  на savethearctic.org