Русенският окръжен съд остави без движение жалбата на общината, с която тя атакува обезщетението от 10 100 лева, присъдено заради смъртта на 16-годишната Петя Митева. На местната власт бе даден 7-дневен срок да уточни какво точно иска от съда.
Става дума за делото, което поведоха родителите на ученичката от Математическата Петя Митева, убита от камион през 2009 година при опит да пресече булевард „България“. Шофьорът на камиона вече е осъден условно. Зачерненото семейство даде под съд общината с мотива, че е загубило детето си заради нейното бездействие - момичето не ползвало подлеза през булеварда, защото той бил невъобразимо мръсен, тъмен и опасен. А поддържането му в изряден вид е задължение на местната управа.
Така сметна и състав на Русенския районен съд, който през март тази година осъди общината да плати общо 10 100 лева обезщетение. Но общината оспори.
Делото трябваше да се разгледа вчера пред по-горната инстанция. Но това не се случи заради неяснотата в исканията, отправени към Темида.
Всички пари до стотинка ще бъдат дарени на социални домове, категорично е семейство Митеви. За тях въпросът съвсем не е за пари, а борба за справедливост. Още повече, че според данните по делото само за няколко месеца през 2009 година на същия булевард и пак при опит да пресекат отгоре, вместо през подлеза, са загинали 6 човека, включително и Петя.