Много се радвам, че се завръщаме отново в Русе - това е градът, откъдето започна пътуващото измерение на „София филм фест“. С тези думи се обърна към русенци директорът на най-големият и най-авторитетен български филмов фестивал Стефан Китанов. Той пристигна, за да открие четиридневния празник на европейското кино в града, където е била първата прожекция преди близо 120 години. Миналата година пропуснахме това вълнуващо преживяване, докосването до най-новите стойностни филми, но се надявам, че тази пауза няма да се повтори в Есенния салон на културата, каза началникът на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова.
Китанов припомни, че началото на русенското издание на феста е поставено през 1997 година с филма на Рангел Вълчанов „А днес накъде“. Прожекцията тогава беше на открито - на площада пред общината, в присъствието на Вълчанов, който е и сценарист, и режисьор на лентата. Завчера гост на русенските киномани беше актрисата Янина Кашева. Тя изпълнява една от централните роли в „Подслон“ - филма, който зрителите гледаха в понеделник. Лентата е една от най-награждаваните в последно време, неин режисьор е роденият в Русе Драгомир Шолев - „чудесен български и световен режисьор“ по думите на Стефан Китанов.
Прожекциите продължават до четвъртък. Днес в зала „Европа“ русенци ще гледат „Пина“ на Вим Вендерс „Любов“ на Михаел Ханеке, а утре в Голямата зала на Доходното ще покажат „Джулай“ на Кирил Станков и „По пътя“ на Валтер Салес.