Съвършено бял смок с миниатюрни рубинени очички скоро ще започне серия гостувания в различни русенски училища. Смокът е албинос, видът му е известен като американски царевичен, а обикновените му роднини са с червено-черна окраска. Снежнобялото студенокръвно животинче е напълно безобидно, обясниха експертът Цоньо Цонев и зоологът от Природонаучния музей Венцислав Петков. Албиносът е купен специално за проекта на музея „Змиите - красивите непознати!“ на сдружението „Приятели на музея“, финансиран от фондация „ЕкоОбщност“.
Всяко училище може да направи своята заявка кога смокът да гостува на учениците от пети и шести клас, каза Петков. Идеята е специалистите да разкажат на децата повече подробности за живота на змиите, за да преодолеят насложените страхове от тях, които в повечето случаи са несъстоятелни. В България в момента живеят 17 вида змии, като от тях едва 6 се водят отровни, каза Петков. От шестте пък два вида се смятат за изчезнали, два представляват смокове, при които отровният зъб е дълбоко навътре в гърлото и практически не може да ухапе човек. Остават два отровни вида, които могат да предизвикат проблеми - пепелянката и усойницата, обясни зоологът. По време на срещите в училищата специалистите ще обяснят как хората могат да се предпазват от нежелани стълкновения със змиите и как да се окаже първа помощ. Не бива да се забравя, че обикновено животните стават агресивни, защото самите те се плашат от човешкото присъствие, добави колегата на зоолозите Красимир Киров.
800 деца от всички училища в община Русе ще могат да докоснат 4-годишния царевичен смок до края на март, когато проектът ще приключи. От русенчетата се очаква и да измислят име на албиноса, така че след март, когато той заживее в музея постоянно, да е ясно как се казва.