51 социално слаби взеха още първия ден от гишето в Централна поща ваучери, срещу които да получат декодери за цифрова телевизия. Ваучери се раздаваха и в пощенския клон в „Дружба“.
Първият от 5414-мата в Русенска област, които имат право на социалната помощ, застана пред гишето малко след старта на кампанията в 8.30 часа сутринта. 37-годишният Красимир Иванов каза пред „Утро“, че следи процеса на цифровизацията и от медиите е научил, че започва раздаването на ваучерите в Русе. След като представи личната си карта и бърза проверка показа, че има право на безплатен цифров приемник, мъжът попълни декларация и получи своя ваучер на стойност 60 лева. На място да инспектира началото на кампанията дойде и временно изпълняващият длъжността директор на „Социално подпомагане“ Цветелин Симеонов.
Добре е хората, които се редят за ваучер още в първите часове на деня, да знаят, че ако го получат към 9 сутринта, не трябва да бързат да ходят в „Техномаркет“, както всъщност направи Красимир. Причината - магазинът, от който единствено се получават устройствата, отваря в 10 часа. За нещастие и вторият опит на мъжа да си получи декодера в първия ден от кампанията удари на камък, тъй като приемниците все още не бяха пристигнали. Малко след 11 часа те вече бяха в магазина, а служители на „Техномаркет“ споделиха, че непрекъснато отивали хора да ги търсят. Но до струпвания нито в магазина, нито в пощата не се е стигало.
Въпреки широко популяризираната и обсъждана кампания, която вече е към края си в част на България, отново имаше русенци, които не бяха съвсем наясно с условията за получаване на декодер. Жена на средна възраст например се оплака в „Утро“, че нямала право сама да избере кой приемник да получи срещу ваучера си и недоумяваше защо трябва да е точно определена марка и модел. Заради това ограничение тя заяви, че ще пусне жалба. Декодерите, които са предназначени за цифровизиране на бедните семейства, са избрани предварително и са част от обществена поръчка. Специално в „Техномаркет“ такива досега не са продавани, уточниха ангажирани с кампанията.