Районният прокурор на Русе Георги Георгиев е първият известен кандидат за поста окръжен прокурор. Срокът за подаване на документи изтече вчера. Ако за мястото са постъпили други кандидатури, те ще станат ясни в близките дни.
Концепцията за управление на Окръжна прокуратура и декларацията за имотното състояние на Георгиев вече са публикувани в сайта на Висшия съдебен съвет /ВСС/.
На интернет страницата е достъпна и атестацията на кандидата за административен ръководител на Окръжна прокуратура. Досегашната служба на Георгиев е оценена като много добра, а работата му - изпълнявана на изключително ниво.
Предстои за кандидатурата му да се произнесе Комисията за професионална етика и превенция на корупцията към ВСС, както и да бъде проведено събеседване с него.
Георгиев оглавява Русенската районна прокуратура, която е най-голямата на територията на Апелативен район-Велико Търново, от 2010 година. Преди това от 2006 година е заместник районен прокурор. Целият си професионален път е изминал в държавното обвинение, като от 1998 година е стажант-юрист, а година по-късно започва работа като младши прокурор.
Мястото на окръжен прокурор се овакантява след двата 5-годишни мандата на Огнян Басарболиев, който по закон няма право на трети. Според слуховете за поста му ще се бори не само Георгиев, но и прокурори от Окръжна прокуратура. Самият Басарболиев пък е един от двамата кандидати за шеф на Апелативната прокуратура във Велико Търново редом с окръжния прокурор на Габрово Милчо Генжов.