798 души са били обявени от близките им за изчезнали по време на наводненията в Сърбия, се казва е съобщение на сръбското министерство на вътрешните работи.

Тези хора обаче не се смятат за загинали, в повечето случаи става въпрос за лица, които са се спасили самостоятелно или са били евакуирани и са изгубили връзка с близките си. Или за такива, които са отказали да бъдат евакуирани и са останали в домовете си.
На някои места, пострадали от наводненията, все още няма електричество, което означава, че хората не могат да заредят мобилните си телефони и да се свържат с роднини и познати.

215 лица от списъка вече са открити.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че броят на „изгубените“ не е точен, тъй като понякога няколко души се обаждат за издирване на един и същи човек, което автоматично увеличава броя на сигналите за изчезнали. Освен това често забравят да съобщят, когато някой от търсените е намерен.
Вчера сръбският премиер съобщи, че

досега жертвите от наводненията в Сърбия са 27 души.

Той посочи, че окончателните данни ще бъдат съобщени по-късно, но не се очаква те да достигнат „нито хиляди, нито стотици“, като подчерта, че спасителите са изследвали „много голяма територия“.

Междувременно стана ясно, че възстановяването от рекордните наводнения през последната седмица ще струва на Босна и Сърбия милиарди,
каквито никоя от двете страни няма. Макар че няма официална крайна сума за щетите от наводненията, „Райфайзен инвестмънт груп“ в бележка до инвеститорите съобщи, че предварителните оценки са за близо 1,3 млрд. евро само в Босна.

В съседна Сърбия премиерът Александър Вучич заяви, че щетите може да достигнат 1,5 млрд. евро.
И двете страни вече започнаха преговори с Европейския съюз за подпомагане на усилията за възстановяване. Отделно, Република Сръбска в Босна започна преговори със съюзническа Русия.

Наводненията засегнаха 40% от Босна, съобщи външният министър Златко Лагумджия. Те опустошиха основната селскостопанска промишленост в северните равнини, унищожавайки инфраструктура, стопанства, сгради и домове. Една четвърт от населението на страната от 4 млн. души беше засегната от шестдневните наводнения и 2100 свлачища. „Тази страна не е преживявала подобен природен катаклизъм никога досега“, каза Лагумджия в сряда.
Босна има една от най-слабите икономики в Европа и ниво на безработицата, което достига 44%. Почти никой няма застраховка за имущество, което означава, че много жители са загубили фактически всичко.
Сръбският министър на транспорта, инфраструктурата и правителството Зорана Михайлович съобщи, че 3500 км пътища са били унищожени или разрушени, а 30% железопътни линии са затворени.

Сърбия и Босна продължават да се борят с водната стихия

  В Босна и Херцеговина една четвърт от населението е засегната от наводненията, а 1 млн. души нямат питейна вода. В Сърбия около 600 000 души от 7,2-милионното население на страната са засегнати от наводненията, съобщи Световната програма по прехрана (ПАМ) към ООН. Над 25 000 пострадали са евакуирани до момента в Сърбия. Властите в двете страни, където наводненията отнеха живота на най-малко 47 души, предупредиха за "епидемиологична катастрофа", ако районите не бъдат бързо почистени и дезинфекцирани, защото метеоролозите прогнозират, че температурите ще достигнат 30 градуса.

В Сърбия имаме повече от 140 колективни центрове, които се грижат за евакуираните хора. 47 от тези центрове са в Белград, а 93 – из цяла Сърбия. Евакуирани са общо 31 879 граждани, разрушени или напълно застрашени от срутване са 1763 обекта, наводнени са 2260 обекти, без да се смята Обреновац. Разрушени са 30 мостове, повредени са 50 на сто от категоризираните пътища. Най-големи щети във финансов смисъл са нанесени на транспортния коридор номер 10 край Димитровград, където щетите се оценяват на 10 и повече милиона евро.
Икономиката на Сърбия също още не се е възстановила напълно след войните и международните санкции през 90-те години на ХХ век, а освен това е спъвана от лошо управление и корупция. Нивото на безработицата по официални данни е 20%, но в действителност е много по-високо.
„Това е огромна трагедия“,
каза европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи Кристалина Георгиева. ЕС изпрати спасители, хеликоптери, лодки, палатки и друга помощ от 16 страни членки и планира допълнителна помощ. „Точно сега се намираме в етап на подпомагане в спешната ситуация“, заяви тя, намеквайки, че фокусът е върху спасяването на човешки живот и предотвратяването на разпространението на болести. В следващия етап ЕС и местните експерти ще оценят щетите.
В Белград днес започна координационна среща на международни донори във връзка с помощта за преодоляването на последиците от катастрофалните наводнения в страната, съобщи Танюг. В срещата участват представители на посолствата от 27 европейски страни, САЩ, Азия, делегации на ЕС, Съвета на Европа, Европейската банка за обновяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка и др.