Сирийският президент Башар Асад потвърди, че Сирия ще постави под международен контрол химическия си арсенал и ще изпрати документи в ООН за подписване на споразумение, но заяви, че това решение не е мотивирано от заплахите на САЩ за военни удари.

"Сирия поставя химическите си оръжия под международен контрол заради Русия", заяви той в интервю за руската държавна телевизия Росия 24. "Заплахите на САЩ не са повлияли на решението да поставим под контрол химическите оръжия", каза още президентът.

Той допълни, че Дамаск ще изпрати документи на ООН за споразумение относно поставянето под международен контрол на оръжията. Русия заяви, че Сирия трябва да се присъедини към Организацията за забрана на химическите оръжия въз основа на план, който трябва да бъде обсъден по-късно днес от руският външен министър Сергей Лавров и американския му колега Джон Кери в Женева. Росия 24 не разкрива повече подробности за съдържанието на интервюто, като посочи само, че то ще бъде излъчено скоро.
 Преди това съобщение руският външен министър Сергей Лавров заяви, че все още има шанс за мир в Сирия преди срещата с американския си колега относно руския план Дамаск да предаде химическите си оръжия под контрола на международната общност.

Преди да замине за преговори в Женева Лавров заяви при посещението си в Казахстан, че е готов да "гарантира придържането на Сирия към конвенцията за забрана на химическите оръжия", включваща пълното разкриване от страната на складовете й с химически оръжия.

"Сигурен съм, че има шанс за мир в Сирия", заяви Лавров в реч в университета в столицата на Казахстан Астана. "Не можем да го пропуснем", допълни той. На пресконференция с казахстанския си колега Ерлан Идрисов руският външен министър каза още, че двамата с американския държавен секретар Джон Кери не планират да узурпират работата относно Сирия, а само да работят двустранно. Те най-вероятно ще имат тристранна среща в Женева с пратеника на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими.

Лавров заяви, че разговорите могат да помогнат за постигането на напредък в планирането на мирната конференция в Женева, в която всички участници в конфликта да се качат на "практическа сцена".