Преди седмица Дневният център за възрастни хора на фондация „Трета възраст“ отпразнува 10-тата година от откриването си в компанията на приятели от цялата област.
Самата фондация е учредена през 2000 г., а две години по-късно поема пътя на организация, която да работи за обществото. Щастлива съм, че успяхме да останем верни на мисията си да работим за повишаване на  качеството на живот, преодоляване на социалната изолация и формиране на адекватно на съвременните реалности съзнание и изграждане на достоверни представи в обществото за проблемите и нуждите на лица в неравностойно социално положение - възрастни хора, инвалиди, лица с увреждания, социално слаби, тежко болни и други, казва управителят й Ценка Димитрова.
За този период екипът й подпомага и подкрепя бедни хора, инвалиди и самотно живеещи възрастни, които се нуждаят от грижи. Организират се хуманитарни дейности в полза на изпадналите в социален риск в сътрудничество с Община Русе и Министерството на труда и социалната политика.
Своеобразен връх в работата на фондацията е създаването на Дневния център за възрастни хора в Русе. През 2001 г. е първият спечелен проект „Социални грижи за стари и болни хора по домовете“. Тогава хората от фондация „Трета възраст“ се грижат за тежко и неподвижно болни в техните домове всекидневно, а с около 35 човека, които са с по няколко хронични заболявания, но на практика нямат нужда от такива грижи, се срещат по няколко пъти седмично. Съвсем естествено тези потребители изявяват желание да се събират на групи и им трябваше помещение, където да могат да общуват помежду си и да преодолеят чувството на самота и изолация. Посребрените момичета и момчета започват заедно да празнуват, да си правят консултации по социални въпроси и изграждат собствено общество, в което самотата е непозната.
Благодарение на Община Русе през януари 2003 г. получихме помещения на ул.“Йосиф Цанков“ 47 и създадохме Дневния център, разказва Ценка Димитрова.  Обединени холандски фондации изпращат свои представители на посещение, за да се прецени на място заслужава ли си тази инициатива да бъде подкрепена финансово. Благодарение на тяхната помощ сградата е ремонтирана и оборудвана и на следващата година официално е открит Дневен център „Трета възраст“
Може да се каже, че центърът всъщност беше  създаден от самите възрастни хора, обобщава Димитрова. Той е един от първите в страната и се превръща в еталон за колегите им. В момента 50 самотни русенци прекарват дните си там, като получават топъл обяд, а имат възможност да боравят с най-новите технологии в компютърна зала, да обсъждат телевизионните сериали, да играят на карти, шах и табла, да тренират гимнастика с бягаща пътечка, кростренажор, вибромасажор, велоергометър, масажни възглавнички, апарат за мускулна стимулация и други. Центърът разполага и с медицински кабинет, оборудван с най-необходимото за хората от третата възраст.
За дамите са обзаведени два кухненски бокса, където всяка от кулинарните майсторки може да покаже своите умения и да обмени опит в рецепти и тънкости в готварството. 
От сръчните ръце на хората там всяка година излизат чудни мартенички, които „Пощенска банка“ подарява на своите клиенти. В първата година изработихме 3500 броя, а в последните две години правим по 7500 броя, уточнява Димитрова.
На юбилейния празник от фондацията благодариха на партньорите, които са им повярвали в амбицията да създадат наистина модерен център за възрастни хора. Сред тях са фондация „Лале“, Посолството на Кралство Холандия в България, социалното министерство и неговияt Фонд социално подпомагане, Евангелската църква и местните социални служби.