Строители предупредиха, че ще излязат на протест и ще затворят магистрала "Тракия". Причината е, че не са получавали парите си от половин година, предаде агенция БГНЕС.

"Гладът е над всичко по принцип. Така е, това е нашата съдба. Към момента, нашите семейства са в такова положение, че ножът ни опря до кокала", каза Асен Башев, управител на "Башев Транс" ЕООД. Неговата фирма е една от наемателите към "Пътища Стара Загора" ЕАД, която не им е плащала задълженията си по договор от април тази година. Башев показва документи, според които "Пътища Стара Загора" му дължи 182 864, 73 лв. Той обясни, че "Пътища Стара Загора" ЕАД има сключен договор със Сдружение "Тракия ІV" за доставка на машини и техника, необходими за изграждането на Лот 4.

В неговото положение са още няколко фирми, на които от "Пътища Стара Загора" не са се разплатили с между 3-6 милиона. Само при него работят 30 – 50 души, така и те остават без заплати. Други фирми обаче се страхуват да кажат и са заплашвани, че ако присъстват на митинга, който организирали няма да си получат парите. "Казаха ми: Предупредени сме", бе единственото, което каза Башев за това кой ги е заплашвал, тъй като не иска да поставя и колегите си в риск и той да стане пречка все пак някога да си получат парите. "Ние видяхме, че по друг начин не можем и нямаме друг избор. Или да се разплатят, или да ставаме крадци , за да си храним семействата си или другия вариант е...трябва да умираме това е – до там я докараха". Така описа безизходицата, в която е попадал, без да е виновен.

Има да плащат много сметки, не може да изплаща заплати и така страдат и много хора, които работят за него. Асен Башев дори е предупредил общината и местната полиция, че ако нямат до мирния протест финансово решение, ще преминат към гражданско неподчинение и ще затворят участъка от магистралата. Преди два дни е предупредил и директора на АПИ Лазар Лазаров, че ще предприемат тази мярка, за да влезнат в рамките на закона.

"Готови сме на всичко, ние нямаме вече друг избор. Изборът ни е единствено....ако искат да ни арестуват, ако искат да ни съставят актове, каквото искат да правят. Казах му да ни приготвят повече килии, но няма да спрем, решили сме. Просто нямаме друг избор", каза мъжът.

Башев показа оргинални документи и справки за чистата сума, която получават. Вече е дал и наместното поделение на Инспекцията по труда.

От "Пътища Стара Загора" ЕАД не отговориха на въпросите на Агенция БГНЕС, които им бяха поставени в рамките на вчерашния ден. От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обясниха пък, че са изпратили запитване до изпълнителя на Лот 4 с искане за информация за проблема с разплащане на "Пътища Стара Загора" ЕАД към фирми наематели. От Пътната агенция заявиха, че нямат сключен договор с "Пътища Стара Загора" ЕАД за изграждане на Лот 4 на АМ "Тракия", а изпълнител на Лот 4 на АМ "Тракия" е Сдружение "Тракия ІV" ДЗЗД. "АПИ своевременно разплаща към изпълнителите дължимите по договор суми за изпълнените и приетите от възложителя строително-монтажни работи. Последното извършено разплащане към Сдружение "Тракия ІV" ДЗЗД е на 5 септември 2012 г. в размер на 18 754 297,10 лв.", казаха от АПИ.