Битовите потребители и голяма част от бизнеса купуват от най-скъпия ток, а евтиният или се изнася, или е достъпен за малка част от индустрията. Това обясни в интервю за Дарик председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов. По думите му "отпушеният" износ през август може да носи подобрение на енергийната система, но прави чуждите компании от региона по-конкурентни на българските, защото продукцията им се произвежда с евтин български ток, а родните фирми трябва да работят с ток от по-скъпото производство.
Бизнесът в Европа използва много по-евтин ток от българските фирми, а и износът на най-евтиния български ток прави компаниите от региона много по-конкурентноспособни от българските. Най-евтиният ток у нас се произвежда от АЕЦ Козлодуй и държавната Марица Изток 2, но той е или за износ, или за свободния пазар. Електроенергията от американските централи в Маришкия басейн и възобновяемите мощности или скъпият ток "отива основно към тези фирми, които не са на свободния пазар и битовите потребители. Този скъп ток влиза в един микс в Националната електрическа компания заедно с водните централи, които са много евтин ресурс, сезонен ресурс".
"В голяма част от икономиката промяната на цената на електроенергията в посока нагоре не може да се отрази в поскъпване на хляба. Ще ви кажа защо - при производството на хляб има жестока конкуренция и те трябва да търсят оптимизация, или компромис на качеството, или съкращаване на хора", обясни той. Според Стаменов единственият начин да ползваме наистина евтин ток е цената му да се формира изцяло на пазарен принцип. За да се случи това, трябва да се преразгледат дългосрочните договори за задължително изкупуване на електроенергия.