Темата за изграждането на втора атомна централна не е партийна, а национална, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станишев подчерта, че трябва да се търси национално съгласие по енергийната стратегия на страната. Ние сме убедени, че проектът за АЕЦ "Белене" е изгоден за България и ще се стремим да убедим в ползите от този проект много по-широки кръгове в българското общество, заяви Станишев. Той уточни, че все още не е взето никакво конкретно решение за АЕЦ "Белене".

Ние сме наясно, че нито един проект не може да бъде успешен ако няма обществената подкрепа, ще очакваме от МИЕ пълен и актуализиран анализ на икономическата база на проекта, готови сме да обсъждаме ползите от този проект и възраженията и съмненията, които трябва да бъдат преодолени, допълни Станишев.

Той намекна, че за изготвянето на анализа на "Белене", на HSBC са подадени неверни данни, които променят икономиката на проекта. От левицата имат информация за подмяна на основни икономически параметри на проекта. Ще очакваме министърът на икономиката и енергетиката да представи публично документите, защото ако е имало такова нещо това е фалшификация и някой трябва да носи отговорност за това, подчерта Станишев.

БСП гледа на българо-руските отношения много прагматично и от гледна точка на интереса на България, винаги е било така и винаги ще бъде, подчерта Станишев. Той смята, че трябва да продължи много по-интензивно работата по "Южен поток" и самият той очаква този проект да бъде подкрепен и от ГЕРБ, тъй като по време на тяхното управление се подписаха някои от етапите на проекта.

Лидерът на БСП коментира и поведението на държавния глава през последните месеци. "Не е тайна, че президентът подкрепя Реформаторския блок и редица нови проекти, в това число проектът на Саша Безуханова, говори се за партия "Република", но това е все един и същи политико-медийно-икономически кръг. Същият този кръг назначи Дянков и Трайков в правителството на Бойко Борисов. Очакваме ако Плевнелиев държи да запази авторитета на институцията, да изпълнява ролята му по Конституция, а не ролята на брокер за формиране на една или друга коалиция", заяви Станишев.

Той коментира и ситуацията в Сирия. Лидерът на БСП е убеден, че трябва да се даде шанс на мира. Бяха използвани химически оръжия, при което загинаха жени и деца, но ако има възможност да се предотврати използването на химически оръжия отново, тя трябва да се използва. Обикновените хора в Сирия не трябва да бъдат жертви в тази гражданска война. Адмирирам заявената позиция от страна на вицепрезидента Маргарита Попова, заяви той.