От Google предупреждават хората да не държат смарт очилата на компанията за прекалено дълги периоди пред очите си, тъй като това може да предизвика болка, предаде „Би Би Си“.

От компанията съобщават, че устройството не е предназначено за четене на книги и отнема време на организма да се приспособи към използването им. Предупрежденията от страна на Google идват след като няколко потребители се оплакаха от болки в очите и главоболие.

„Когато някой си вземе нови очила и започне да ги носи за първи път, винаги има един приспособителен период, в който хората свикват с тях. Същото е и с Google Glass”, казват от фирмата.

От Google също така приканват хората да не прекаляват с очилата и отбелязват, че „Google Glass са създадени за микро-интеракция, а не за взиране в екрана, гледане на телевизия или четене на „Война и мир“.

Проблемът всъщност е причинен от позицията на технологията, която „принуджава“ очите да гледат нагоре. Лекарят, съветвал екипа при създаването на устройството, обяснява, че за хората не е присъщо да гледат нагоре за по-дълго време и това може да се окаже некомфортно за много от тях.

„Единствените, които правят това, са някои професионалисти като електротехниците и бояджиите. Повечето от нас гледат или напред или надолу. Добре се знае, че гледането нагоре не е комфортно“, обясни експертът.

Причината някои потребители на Google Glass да се оплакват от главоболие е именно напрежението в очните мускули при продължителното взиране нагоре. Болката обикновено продължава около седмица, докато се свикне с устройството. От компанията уверяват, че много малък брой хора получават подобни оплаквания.