В изпълнение на поетия от държавния глава ангажимент да насърчи диалога на институциите с гражданското общество президентът Росен Плевнелиев стартира инициатива "Диалог с гражданите".

Форумът е продължение на провелата се в София дискусия със заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг и български граждани в Европейската година на гражданите 2013 г. Инициативата на държавния глава има за цел в публичен дебат да бъдат представени широк кръг от позиции и мнения по отношение на три важни за обществото теми – пазарна икономика, медийна свобода и система на правораздаване.

На 17 септември в 14.00 часа в Централния военен клуб в София предстои да бъде открита първата обществена дискусия на тема: Пазарна икономика, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Дискусията ще бъде открита от държавния глава. Модераторът ще представи подтемите, които са оформени на база постъпилите въпроси чрез Фейсбук страницата на дискусията и e-mail. Регистрация за участие в дискусията може да се направи от днес до 10:00 часа на 16 септември чрез интернет страницата на Администрацията на Президента. Участниците във форума ще могат да предлагат решения, да изказват мнения и да задават въпроси по темата в рамките на две минути. Възможност за изказване на позиции и за задаване на въпроси ще има и чрез специално създадена страница във Фейсбук "Диалог с гражданите" и по e-mail: [email protected] до 16 септември. По време на дискусията тези въпроси и коментари ще бъдат задавани от модератора. Медиен партньор на инициативата е Българската национална телевизия.