С поредица празненства и Ден на отворените врати ще отбележи френската компания „Монтюпе“ разширяването на дейността на завода си в Индустриален парк Русе. През тази година производителят на автомобилни части завърши строежа на трето хале и разшири производствените си мощности с над 50%.
„Монтюпе“ ЕООД е един от най-големите френски инвеститори в България с партньори като „Ауди“, „Форд“ „Рено“, „Пежо“, „БМВ“ и „Волво“. Инвестициите към момента възлизат на над 85 млн. евро, а в завода работят 700 служители.
От самото си откриване компанията е ежегоден спонсор на „Мартенски музикални дни“, подкрепя Празника на Русе, както и много от културните мероприятия организирани в града. С цел да подпомогне и кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата 2019 г. „Монтюпе“ ще постави начало на празненствата на 12 и 13 септември, когато заедно с Френския културен институт и Община Русе организира прожекция на френския филм „Alceste a` bicyclette“ на Филип Льо Ге, с участието на Фабрис Лучини и Ламбер Уилсън. Прожекциите ще бъдат в Летния театър, а входът за всички желаещи ще е свободен.
На 14 септември русенци ще посрещнат Джон Лоутън, който като част от GREEN ROCK FEST RUSE ще изнесе концерт на градския площад пред сградата на Община Русе. Участието му също е спонсорирано от френския производител на авточасти.
От 16-и до 21 септември, отново със съдействието на Френски културен институт и Община Русе, ще бъде открита изложба на фотографии на Сила Гринбърг. Всички желаещи ще могат да я посетят във Фоайето на Община Русе.
На 21 септември „Монтюпе“ кани всички желаещи да посетят завода и да празнуват заедно с работещите там. Началото на обиколката на завода е в 11 ч, а от 12 започва развлекателна програма със участието на Влади Ампов-Графа и неговия балет, Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков, както и местната певица Елизабет. За децата ще има осигурена програма, включваща много и различни игри, водени от аниматорите на „Камила“.