Медицинската експертиза, която трябваше да анализира промените в здравословното състояние на Румен Януаров, който беше областен управител на Русе през периода 2001-2005 година, вчера не беше приета в съда. Причина за това станаха допълнителни документи, които Януаров и адвокатът му Анели Чобанова представиха. Така реално ще трябва да се извърши повторна, този път разширена експертиза, за да се изследва влошеното здраве на бившия областен управник през 2011 година.
Както „Утро“ писа, Януаров съди прокуратурата и иска 43 000 лева обезщетение заради вреди от разследване и обвинение за източване на републиканския бюджет, което няколко месеца по-късно e прекратено. В резултат на разпитите и съмненията в престъпления, той получил пристъпи на аритмия и безсъние, високо кръвно и негативи за семейството си. Освен това обвинението сринало авторитета и доверието към него и заради това не успял да се представи добре на местните избори през 2011 година, когато беше водач на листа за общински съветници. Уроненият престиж му затварял врати за работа в Русе, затова се принудил да заживее и изкарва прехраната си в Свищов, а днес работи в Нисово.
Вчера пред съда показания даде бивш колега на Януаров от времето, когато оглавяваше РУ „Социално осигуряване“. По думите му, бившият областен управител бил станал неадекван и разсеян и почти нищо не било останало от предишния креативен и точен човек, който винаги вземал навременни решения. Януаров бил силно притеснен от воденото срещу него разследване и хората виждали нетипичното му поведение и реакции. Трудно приел и факта, че му е отнето ловното оръжие, а той бил болезнено пристрастен ловец и не можел активно да участва в събиранията на дружинката.
Януаров вече осъди прокуратурата заради това, че следственият отдел в Русе не е пригоден за инвалиди и по този начин органите дискриминират хората с увреждания, като не им осигуряват равен достъп до обществената сграда. Самият Януаров е трябвало да изкачва на два пъти четири етажа с помощта на патерици и придържане от близки, за да стигне до следствието. Това се случило през лятото на 2011 година покрай разследванията за източване на държавния бюджет, по-малко от месец след претърпяна операция на тазобедрената става. Решението на първа инстанция е, че прокуратурата ще трябва да плати на бившия областен управител 1000 лева за това, че го е поставила в дискриминационни условия.