Правителството прие вчера промени в постановлението, което определя зоните във въздушното пространство на България с ограничено въздухоплаване във връзка с новите противоградни мерки. Необходимостта от промените произтича от предстоящото разширяване на обхвата на защитата от градушки. Според стратегията за развитие на градозащитата в страната ни се предвижда защитата да достигне 90% от земеделските земи. Както „Утро“ писа, съгласно документа защитата на Североизточна България ще започне чак през 2019 г. и ще се извършва изцяло по самолетен способ. 
Стратегията предвижда през тази година да се приведат летища за работа и да бъде закупен софтуер и устройства за навигация на самолети и за обработка на радарна информация. Ще бъдат изградени и 4 допълнителни МТО радарни станции, които ще покриват и територията на Североизточна България. Закупуването на самолетите за противоградна защита остава за догодина. 
От 2019 г. защитата от градушки със самолетен способ ще бъде финансирана със 7 милиона лева годишно. Разпръсването на градоносните облаци с ракети ще струва 2,5 пъти по-скъпо - 17-19 млн. лева.