„Русе е най-красивият български град“, категоричен бе посланикът на Ирландия у нас Джон Роуън при срещата си с кмета Пламен Стоилов по време на няколкодневното си гостуване в Русе. В хода на разговорите с кмета Стоилов дипломатът очерта накратко основните мерки, които е предприела Ирландия за преодоляване на последствията от световната икономическа криза, и подчерта, че България има потенциал да привлича чуждестранни инвеститори.
Домакинът представи на госта наградата, с която беше удостоен Русе миналата година в Дъблин. Това е призът „Обединена Европа“ и 5-годишен сертификат за правото да използва запазената марка за качество „Най-добри градове“.
Това е един сериозен стимул за мен и моя екип. Русе е град новатор и винаги е бил входна врата на България за европейските ценности. Стремежът ни е да върнем авторитета на Русе като културна столица на България, подчерта Стоилов е представи накратко кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
Н.Пр.Джон Роуън посети и Русенския университет, където изрази готовност да подпомогне осъществяването на ползотворни партньорства с водещи университети от Ирландия в сферата на образованието и изследванията, както и да се активизира  академичният обмен на студенти и преподаватели.
Посланик Роуън подчерта, че опитът на Ирландия в успешното усвояване на европейски фондове би бил много полезен за България и се ангажира с подпомагането на трансфера на подобен опит. В края на визитата ректорът проф.Христо Белоев отправи покана към дипломата да гостува отново със своя лекция за студентите и преподавателите.