Новата клетка за битови отпадъци пламна в нощта срещу неделя при неизяснени обстоятелства. Инцидентът станал след 1 часа. Служители на сметището се опитали сами да изгасят огъня, но след като не успели, към 4 сутринта сигнализирали Пожарната. Огнеборците и водоноските на „Русе пъблик сървисиз“ потушили пламъците и след 10 часа вчера започна запръстяването.
Пожарът е овладян сравнително бързо и последици за околната среда и атмосферния въздух няма, съобщи вчера шефът на общинската антикризисна дирекция Спасимир Димитров.  
По данни на Общината русенци почти не са усетили нищо и не са звънели на дежурните телефони.
Причината за подпалването тепърва ще се изяснява. Предполага се, че инцидентът може да е резултат от човешка небрежност или технологични пропуски, заяви кметът Пламен Стоилов. Според него часът на инцидента не предполага самозапалване, освен това и тревите наоколо са били окосени след превантивно предписание на Общината. Затова кметът настоява за пълно изясняване на обстоятелствата, които са довели до запалването.
Новата клетка се ползва едва от месец април и в нея няма натрупано голямо количество метан. Със сигурност и затова пожарът не се е разраснал. Другото благоприятно обстоятелство е липсата на вятър.
И ние правим вътрешно разследване, коментира пред „Утро“ зам.-управителят на оператора на депото Петър Димитров. Той допълни, че дружеството, което стопанисва депото, спазва изискването на всеки 2 метра боклук да се полага от 30 до 50 см пръст.
На 26 август миналата година лумна огън в първата клетка за битови отпадъци. Тогава обаче гореше от 3 места и пожарът беше огромен, а жегата и вятърът затрудниха овладяването му.
Оттогава тази клетка не се използва и е запръстена изцяло, подготвена е за рекултивация. Очаква се за целта Общината да обяви обществена поръчка, обясни Петър Димитров.