Няма да има шоково поскъпване на тока, напротив - възможно е той да поевтинее. Това заяви в Хасково енергийният министър Драгомир Стойнев.

"Нека хората да бъдат спокойни. Новата цена е факт от 1 август. Тя е намаляла, при положение, че, когато дойдохме на власт, се очакваше увеличение между 20 и 30 процента. Това не само, че не се случи, но и цената е намаляла", каза Стойнев. Той допълни, че има предпоставки тя още да намалява, защото правителството полагало големи усилия кражбите в системата на енергетиката да бъдат прекратени, което ще създаде условия в бъдеще да се говори за намаляване цената на електроенергията. Министърът обаче отказа да се ангажира с проценти и срокове.

По повод изказването на Сергей Станишев за АЕЦ "Белене", че проектът е икономически изгоден за България, Стойнев допълни, че всеки един проект в енергийната сфера е важен. "Аз гледам на тях и като на инвестиционни проекти, тъй като те ще стимулират икономиката ни и ще бъдат в нейна полза. Но що се отнася до АЕЦ "Белене", проектът е замразен в парламента и единствено той може да вземе решение дали ще стартира работата по него или не", заяви министърът.