Падението за „Дунав“ през цялото първенство стигна кулминацията си в последния мач, загубен с 0:3 във Враца срещу „Ботев“. При победа в този двубой и успех на „Спартак“ /Вн/ срещу „Витоша“ /Бистрица/ русенци щяха да оцелеят във втора дивизия. Варненци изпълниха своята част от задачата с 2:1, колкото да пратят и бистричани в групите на аматьорите. Така „Дунав“ не се възползва от задочния варненски бонус и изпадна във „В“ дивизиите в пакет с „Калиакра“ /Каварна/, „Витоша“ и „Академик“ /Св/.
За мача във Враца няма какво да се говори - домакините поведоха в края на първото полувреме с гол на Рангелов, пак той покачи на 0:2 /75-а минута/, а Илиев направи 0:3 /80-а/ с прехвърлящ удар над вратаря Сашев. Шансът на „Дунав“ през първата част бе в един отлично изпълнен фаул от Ивайло Раденцов, отразен от стража на домакините Веско Цветковски.
Всъщност, кой вярваше, че „Дунав“ може да вземе с игра мача във Враца, след като става дума за единствения отбор, който не може да се похвали с нито една победа като гост за цяло първенство?! Може би само наивниците и непоправимите оптимисти, които смятаха, че ботевци ще се просълзят от безумно слабата форма на русенския отбор и ще му подарят три точки срещу нещо като скръбна усмивка! Да, ама този номер не мина и днес феновете със сини сърца страдат, че в „Б“ група останаха „титани“ на българския футбол като „Банско“, „Пирин“ /Разлог/, „Ботев“ /Гълъбово/, „Раковски“ /град Раковски/. За сметка на „Дунав“, който ще играе от есента с едни други „колоси“ като „Тича“ /Долни Чифлик/, „Преслав“, „Провадия“, „Септември“ /Тервел/, „Черноморец“ /Бяла/, „Суворово“. Позор!
Преди 20 години се молехме отборът на Русе да се върне в „А“ група, сега се надявахме до последно да не изпадне във „В“! „Прогресът“ е забележителен!
В навечерието на пролетния дял от шампионата старши треньорът Самир Мъстънов заяви, че ако отборът се провали, ще поеме цялата отговорност за изпадането му при аматьорите. Сигурно ще го направи. И какво от това? Кого ще стоплят някакви изявления, че, видите ли, борихме се, мъчихме се, тренирахме правилно, но нямахме шанс, пък и накрая играхме без основни футболисти?
След общото събрание на клуба президентът на ФК „Дунав“ д-р Симеон Симеонов каза, че ще продължи политиката за налагане на местни треньорски кадри. Като принцип решението му е правилно, но с уговорката, че „Дунав“, особено в „Б“ група, далеч не биваше да е училище за треньори. Преди 3-4 кръга и след един баскетболен мач „Утро“ разговаря с него и му зададе въпроса за кадрите и тяхната работа да момента. В интерес на истината отговорът на д-р Симеонов беше: „Провалих се!“
Едва ли някой може да упрекне Мъстънов и щаба му, че работеха несериозно и умишлено водеха „Дунав“ към дъното. Когато обаче резултатите са факт, и боговете мълчат. Мъстънов прие предизвикателство, за което не бе готов като опит и зрелост. Сигурно виновният не е само той, но при очевидно трагичната форма на целия отбор /с изключение на Христов и Раденцов/, отговорността наистина трябва да се сподели първо от треньорския щаб.
Пък и Хайтов го е казал: „Едно е да искаш, второ и трето да можеш, четвърто - да го направиш“. В „Дунав“ искаха, може би и можеха, но не го направиха, защото нито избистриха ясна игрова идея, нито достигнаха малко от малко поне средното за „Б“ група ниво, нито впечатлиха с характер. За трагедията в атака и хаоса в средата на терена просто не могат да се намерят и думи.    
Най-лошото е, че като базов потенциал и възможности на книга русенският отбор въобще не бе тим за изпадане. Любопитното отсега нататък е какви ще са останките от този тим и кой ще се бори за никаквото вече футболно реноме на Русе в есенната поправка при аматьорите.       
„Ботев“: Цветковски, Дзита, С. Иванов, Савич, Пейчев, Апостолов, Илиев /капитан/, Ненов, Романов /82- К. Иванов/, Васев /48-Найденов/, Рангелов /80-Яниславов/.
„Дунав“: Сашев /капитан/, Джелилов, Григоров, Милчев, Хасанов /28-Аладжов/, Мамаду, Раденцов, Петков, Кирев / 60-Бахъров/, Л. Иванов, Димитров.