Шахтите по улиците ще претърпят пълна промяна. Те ще бъдат подменени с нови, които също ще бъдат метални, но ще се заключват за асфалта. Така ще се пресекат кражбите на капаците и от друга страна ще бъде решен проблемът с хлътването им на много места. Това обясни за „Утро“ зам.-кметът Свилен Иванов.         
Новата идея е залегнала в пуснатата от Общината обществена поръчка за поддържане на уличните шахти в Русе и кварталите Средна кула и Долапите.
Бюджетът за поддръжка на шахтите е завишен с около 10 000 лева и тази година достига 108 000. Все още не е ясно колко модерни шахти ще бъдат закупени, тъй като се чакат офертите на участниците в поръчката, уточни Иванов. Зам.-кметът обясни още, че подмяната ще се извършва на рискови места, като ще се започне от центъра и ще се продължи към кварталите.
В момента за поддържането на шахтите се грижи фирма „Мели“, към чията работа валят граждански недоволства след всеки проливен дъжд. Нейният договор изтича през декември и затова вече се търсят кандидати за поддръжката, за да не се допусне вакуум.
След наводнението в края на юли разбрахме, че можем да очакваме всичко от природата, затова не бива да рискуваме да останем без фирма за тази важна дейност, коментира още Иванов. И допълни, че са водени разговори с управителя на „ВиК“ Сава Савов, по време на които е предложено и той да се ангажира с подмяната на шахтите, които са собственост на водното дружество, и така улиците да не приличат на реки след всяка лятна буря.
Нуждата от работещи отвеждащите вода съоръжения е съвсем належаща, като се има предвид финансовите измерения на големия порой в края на юли. Тогава улиците плувнаха във вода, а отводняването на критичните участъци и отстраняването на опасни дървета след бедствието глътна голяма част от общински авариен фонд.