Честа практика е семействата, настанени в общински жилища, да заминат за чужбина, но вместо да освободят квартирата, оставят багажа си вътре, заключват и изчезват. Последният такъв случай е в апартамент в блок 18 в „Дружба 3“. Семейството е отпътувало още през есента, но без да освободи жилището и да отстъпи ред на стотиците крайно нуждаещи се, които чакат на опашката за настаняване. 
В подобни ситуации кметът Пламен Стоилов издава заповед за принудително освобождаване, а ние започваме да търсим роднини, които да вземат багажа. Ако не успеем да се свържем с тях, има срок от 6 месеца, в който съхраняваме мебели и други вещи в склад, обясни шефката на общинския отдел „Жилфонд“ Анелия Няголова. Тя участва и в 11-членната комисия по настаняване, която миналата седмица на заседание разгледа подадените от граждани възражения срещу списъка за настаняване под наем в общински жилища. Комисията е в състав 6 общински съветници от различни политически групи и 5 представители на общинска администрация, а председател е зам.-кметът Даниела Шилкова. 
109 са получените възражения в 14-дневния срок от обявяването на проектосписъка, като броят им се запазва спрямо предходни години. 94 от тях са одобрени, като това са самотни майки с деца, семейства на деца с 100% инвалидност, самотно живеещи хора, инвалиди, за които няма кой да се грижи. 15 от възраженията не са уважени, тъй като са подадени извън срока, или пък семействата са със задоволени жилищни нужди, или тепърва се картотекират. И така окончателният списък за настаняване в общински жилища през 2017 година включва 253 семейства, посочи Няголова. 
В момента общинският фонд включва 1589 апартамента и 165 къщи, които са предоставени за ползване на лица с установени жилищни нужди. В списъка на общинските жилища от ведомствения фонд има 52 апартамента, два от кои са защитени жилища, резервният фонд включва 125 жилищни имота, а общинските жилища за продажба са 3 къщи. Предстои списъкът на стопанисваните жилища да бъде гласуван от общинския съвет на идната сесия.  
Общинско жилище се освобождава, ако наемателят си купи собствено, почине или пък замине за чужбина. Все повече хора живеят в крайна бедност и трудно успяват да плащат свободен наем, а ниският общински наем е доста привлекателен. Наемните цени на двустайните и тристрайните апартаменти по кварталите са до 50-60 лева, гарсониерите в централната част са около 40-50 лева, но като цяло няма по-скъп месечен наем от 70 лева.