Умни светофари ще сменят катаджиите, които сега в пиковите часове регулират трафика на натоварените кръстовища в центъра на София, пише "Труд".

Столичната община е обявила вече обществена поръчка за избор на фирма, която да достави и монтира интелигентна система за управление на трафика. Прогнозната стойност е близо 8,2 млн. лв. Средствата са осигурени по оперативна програма “Регионално развитие” на Европейския съюз.

С нова система за регулиране на превключването на светлините на светофарите ще бъдат оборудвани 20 ключови за града кръстовища.

Сред тях са тези по бул. “България”, на Ректората, по бул. “Васил Левски”, по бул. “Никола Вапцаров”, по ул. “Оборище”, на бул. “Алея Яворов”, при Семинарията, където ще има светофар след реконструкцията, на Сточна гара.

На 750 превозни средства от градския транспорт, които преминават през тези кръстовища, ще бъдат монтирани предавателни устройства. Те ще излъчват сигнал към системата на светофарите и ще “разговарят” с тях, обясни принципа на работа зам.-кметът Любомир Христов.

След като светофарната система припознае тролея, трамвая или автобуса, чрез софтуера си тя ще се свързва автоматично с базата данни на Центъра за градска мобилност и ще установява дали превозното средство се движи по график. Ако има закъснение, светофарът ще бъде превключен, за да осигури зелена светлина на возилото. “Системата е насочена предимно за осигуряване на бързо преминаване на градския транспорт”, каза Христов.

Обикновено превозните средства закъсняват заради задръствания. Така че светофарът ще пропуска с предимство и автомобилите по по-натовареното направление.

Срокът за реализиране на системата е 6 месеца от подписване на договора. Оферти се подават до 23 юни. Цената на системата е с най-голяма тежест при оценяване - 50 точки, а техническите решения - 47 точки. 3 т. ще се дават за предлаган гаранционен срок за поддръжка.