500 000 са диабетиците у нас. По-голямата част от тях развиват хронична бъбречна недостатъчност.

Нефролози и ендрокринолози гласуваха на национална конференция да изработят общи медицински правила за по-добро лечение на пациентите със захарен диабет. Документът ще бъде представен на здравното министерство и НЗОК, за  да се осигури допълнително финансиране. Общите правила за профилактика, диагностика и лечение на диабетната нефропатия ще формулират и необходимите изследванията преди хоспитализацията на пациентите.

Председателят на българското нефрологично дружество проф. Емил Паскалев каза, че увеличението, което ще се иска за съвместното лечение от Здравната каса, ще е постижимо и няма да е голямо.

Тенденцията към обединяване на трите специалности - ендокринология, нефрология и урология не е случайна. Всеки болен със захарен диабет у нас след десетата година развива бъбречно заболяване, отбеляза проф. Паскалев. Той посочи и причините за големия брой диабетно болни:

В нашия живот това са причините в новите начини на хранене, начин на работа и живот с много стрес причините в нашата огромна забързаност във всички процеси, производствени, работни и т.н., от които най-много страда организмът като натовареност. И всичкото това нещо се отразява на захарния диабет.
Проф. Паскалев коментира и какви са първите симптоми, по които би могъл един човек да се ориентира, че трябва да се насочи към специалистите:
За съжаление, първите клинични изявени манифестни симптоми при бъбречно увреждане, когато се касае за диабетици, идват твърде късно, когато самото бъбречно увреждане е напреднало. Най-често това се свързва с тенденция за влошаване на хипертонията и поява на отоци.
Над 350 ендокринолози, нефролози и уролози обсъждат съвместното лечение на хората с диабет, като през есента ще е готова и програма, която ще се разпространява и сред личните лекари.