Уникалният обичай Джамал от село Кошов, носител на званието „Живо човешко съкровище“ и вписан в Национална листа на България за нематериално наследство ЮНЕСКО, донесе още един приз на изпълнителите си от местното читалище „Просвета“ - Голямата награда от Седмия Фестивал на туристическите забавления и анимации, който е част от изложението Уикенд туризъм в Русе. Със същото отличие си тръгна и прабългарската школа за оцеляване Багатур.
Това реши журито на фестивала с председател проф. д-р Георг Краев и членове театралния режисьор Александър Беровски и композитора Пламен Мирчев-Мирона. Общото мнение на тримата бе, че на фестивала са представени изключително силно различните видове анимации и туристически атракции.
Журито връчи още 12 награди, сред които четири специални - на ателието по грънчарство на строителната гимназия в Русе, на групата за исторически възстановки „Легио прима Италика“ от Свищов, на сдружението за исторически възстановки „Чигот“ и на групата за изворен фолклор и обичаи към читалище „Напредък“ от село Юпер, Кубратско, също носители на приза „Живо човешко съкровище“.
Преди това издателство „Славена“ представи на изложението „Карта и пътеводител на Букурещ“ с автор Румян Ганчев. Направена бе презентация на проекта „Трансданюб“ с фокус върху устойчивия транспорт и туризъм по поречието на Дунав. Централна тема на традиционния семинар, който Министерството на икономиката и енергетиката организира на всяко издание на изложението в Русе, постави акцент върху проекта „Европейски културни маршрути по Среден и Долен Дунав“.