Случилото се по трибуните на стадиона в Бургас на мача за купата на страната между „Лудогорец“ и „Ботев“ /Пд/ е последен сигнал, че някой следващ завързан български двубой ще завърши с жертви. Както е тръгнало, трагедия като тази на „Хилбъро“ няма да ни се размине. Да припомним само, че след първите 10 минути на срещата между „Ливърпул“ и „Нотингам“ на 15 април 1989 година на този стадион загубиха живота си 96 човека! Тогава причината бе в стълпотворение от запалянковци при внезапно отворени врати, след което невинни хора от първите редове до оградите бяха прегазени като мравки от прииждащата тълпа.
Представете си какво би станало, ако някои фенове от натъпканите като сардели трибуни с ботевисти в квартал „Лазур“ бяха тръгнали да се изнасят панически, задушени от газовете на пожарите? Просто не е за мислене как лавина от бягащи хора щеще да повлече други фенове и да стане касапница! Този път Бургас и България се разминаха на косъм и като по чудо от кървава баня.
Но крушката си има опашка - само преди месец феновете на „Локо“ /Пд/ превърнаха мача срещу „Ботев“ на „Лаута“ в бойно поле. Самоделните бомби и камъни валяха към терена като във филм на ужасите, а някакви полуголи юначаги се биеха в гърдите пред обективите на камерите!
И какво направи БФС - наказа „Локо“ със служебна загуба, прати отбора да играе 3 мача при закрити врати, глоби клуба с... 10 000 лева! И толкова!
Какво направи прокуратурата? Самосезира ли се, поиска ли видеоматериали, за да разпознае лицата на обезумелите юнаци, направи ли разследване, каквото в Англия би било предприето на мига. Английската система за футболна справедливост би завършила с бързи осъдителни присъди, а някои хора нямаше да видят стадион доживот. У нас няма такава опасност дори за очевидни углавни престъпления, маскирани като фенска любов и подкрепа за любимия тим.
При пълно отсъствие на характер в ръководството на БФС и при липсата на държавна воля чрез правоохранителната и правораздавателна система за справяне с футболното хулиганство, феновете на „Ботев“ /Пд/ нямаше как да не превърнат „Лазур“ в огнен ад. Простаците в жълто този път надминаха себе си. 156-те счупени седалки, изгорелите рекламни пана, камъните към играчите на „Лудогорец“ и въргалящите се като полудели по игрището фенове на „Ботев“ се видяха и в ефира на две румънски телевизии, които също излъчваха този мач. Ако идиотите с жълти шалчета смятат, че съседите са останали впечатлени, се лъжат жестоко. Всъщност, страшното е, че хулиганите разсъждават в такава посока - че са герои! Щото без туй никой няма да ги пипне с пръст.
Вина за тази българска безумица имат и някои натрупани във времето непремерени изказвания. Да вземем хленча на Станимир Стоилов - голът на „Лудогорец“ паднал след неотсъден фаул, даже двубоят бил равностоен в дълги периоди, но проклетият рефер...
Ако беше мъж на място, Стоилов щеше да осъди поне с две думи станалото по трибуните и да се извини за бруталния фаул на Вандер, който щеше да натроши крака на Михаил Александров. Той обаче си знае едно и като мнозина свои колеги подгря ултрасите за нови изстъпления.
А „подвизите“ ще се повторят, особено ако БФС и прокуратурата замижат и този път. Не се ли вземат много сурови мерки, българският „Хилсбъро“ изглежда гарантиран в най-скоро време.