Престижното десето място завоюва отборът по бадминтон на русенската Математическа гимназия на световното ученическо първенство по бадминтон, което се проведе преди дни в Тайпе. За русенския отбор - Стефан Пеев, Михаил Няголов, Виктор Минчев и Данаил Балкански, това беше второ класиране за световно състезание. Четирите момчета три години подред са републикански шампиони на България, а през 2012 година се явиха на световното в Португалия, където се класираха пети.
След извънредно труден преход - самолетният полет продължил близо 30 часа по маршрута София-Доха-Хонконг-Тайпе /плюс около 5 часа от Русе до София, не пропускат да отбележат русенците/ - отборът кацнал малко след полунощ на тайванското летище. Часове по-късно - още рано сутринта, гимназистите изиграли първите си два мача. Въпреки нелеките обстоятелства, свързани с аклиматизацията с горещото и влажно време в Тайпе, и с адаптирането към часовата разлика, отборът на МГ се представил достойно, като извоювал две победи - над Бразилия и Белгия - в шестте си изиграни срещи. Директорът на МГ Митко Кунчев, който придружавал малката спортна група, ги приветствал още там, в Тайпе, а след завръщането им се радват всички съученици и учители. Десетото място сред участвалите над 20 тима от целия свят удовлетворява младежите, които наричат това свое отборно представяне „бенефис“. Михаил, Виктор, Стефан и Данаил сега завършват 11 клас, а догодина едва ли ще им остава време за любимото занимание с ракетите и перцето.
Всъщност, те са тим отдавна - и четиримата са учили в основно училище „Любен Каравелов“, където още от малки са установили, че харесват елегантния спорт. След това за малко отборът се разпаднал, когато Михаил още от пети клас влязъл в Математическата, но скоро след това отново се събрали, за радост на своя треньор Стефан Христов. А след година пак ще се разлетят в различни посоки - Михаил е решил да следва архитектура във Варна, Виктор ще тръгне по следите на  икономическите премъдрости в Англия, а Данаил и Стефан засега пазят в тайна намеренията си.
В момента обаче по-далечните планове отстъпват място на приповдигнатата емоция от цветното приключение в далечен Тайван. Организацията на състезанието беше перфектна - хотелът беше отличен, храната също, казват момчетата, като Михаил признава, че не е пропуснал да опита любимите си азиатски деликатеси. И четиримата с въодушевление разказват за вечерта на народите, в която те заедно с отбора на момичетата от Разград подредили българско розово масло, мартеници, проспекти и дипляни с красиви родни гледки, а освен това дружно тропнали Дунавско хоро.
Турците моментално насочиха вниманието си към розовото масло, а китайците бяха респектирани от мартениците - гледаха ги като нещо специално, като скъпоценност, разказват момчетата. Те са особено благодарни на спонсорите от фирми и институции, без чиято подкрепа не биха могли да си позволят да пропътуват огромното разстояние до бенефисната си изява като спортен тим.