Свалени дървени ламперии, здраво увити в стреч фолио пиана и други музикални инструменти, подготвени за изваждане от местата им стари дървени рамки на прозорците. И напрегната тишина. Така изглежда десет дни преди началото на учебната година Националното училище по изкуствата. Ситуацията повече напомня фронтова линия между две бомбардировки, отколкото трепетно очакване на първия учебен ден.
Това е така, защото още отпреди повече от месец, всъщност веднага след приключването на предишната учебна година, НУИ се е подготвило за ремонта, който предстои да бъде извършен със средства, спечелени по проект пред Международен фонд „Козлодуй“. Работниците от фирмите-подизпълнители, наети от спечелилата поръчката софийска фирма, е трябвало да започнат работа още на 1 юли. След това сроковете се изместили за 15 август, но до ден днешен никой не е идвал дори да види училището. По принцип уверенията били, че ремонтът, който включва подмяна на дограмите и саниране на външните стени на сградата, ще приключи най-късно до 30 септември.
Последно обещаха, че в понеделник ще дойдат и ще се захванат с прозорците, каза вчера директорката на НУИ Мария Дуканова. Ако наистина започнат, има шанс да сменят дограмите сравнително бързо, така че да не се пречи дълго на учебния процес, надява се тя. Дуканова отклонила намеренията на строителите първо да вдигнат скеле около сградата и да се заловят като начало със санирането на стените. Нека първо да приключат с това, което има да се върши вътре в сградата, а после вече отвън да работят колкото си искат, казва тя. Важното е децата да има къде да учат и да свирят.
Изключително сме притеснени, призна Мария Дуканова. Цяло лято тя и колегите й прекарали в очакване на работниците. След многократни разговори с Министерството на икономиката и енергетиката и с представители на фонд „Козлодуй“ вчера директорката е изпратила тревожно писмо до МИЕ и Министерството на културата, което е принципал на Училището по изкуствата. Не можем да посрещнем учениците на 16 септември в тази обстановка, която е всичко друго, но не и празнична - не искам дори да си представям как първокласниците ще се озоват в разкъртените стаи със зачохлени пиана, казва Дуканова.
Ситуацията и в други сродни училища в Широка лъка и Трявна е сходна, там също обещаните ремонти по спечелените проекти не са помръднали, но това слабо утешава русенското НУИ. Сертификатът за жадувания ремонт е получен миналия юли, срокът за изпълнението е 2 години - крайната дата е май 2014-а. Така или иначе, макар да има време до финалния срок, оттук нататък то е все в месеците, в които в училището децата учат, свирят или рисуват - занимания, които със сигурност не са в унисон със специфичния режим и натюрел на строителна бригада от Бобовдол, примерно.