Аз мисля, че е много малко вероятно България да се включи в "коалиция на желаещите" и подчертавам, че до този момент не е имало каквито и да е било искания – конкретни, нито за военно или друго участие, нито дори за политическа подкрепа на подобни действия.

Това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин след заседанието на външната комисия в НС. Външният министър посочи, че затова ще държат и НС, и медиите информирани за следващите стъпки. "Ако се стигне до подобни искания смятам, че мястото, където този въпрос трябва да бъде дискутиран и да се стигне до конкретно решение не е в отделните министерски кабинети, мястото е на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, където с едно такова решение да се ангажират и политическите лидери и съответните министри, служби", каза Кристиан Вигенин.

Той посочи, че не бива да предрешава и в този смисъл според него хубавото е, че като цяло, макар и да има минимални нюанси, че позицията на основните институции е общо взето в една и съща посока до момента. Външният министър посочи, че преди да са изчерпани другите възможности не бива да затваряме нашата позиция. "За нас най – благоприятното решение е Съветът за сигурност, особено постоянните членки на този Съвет за сигурност, да поемат своята отговорност и да предложат решения на кризата. При всички случаи едностранни действия на "коалиция на желаещите" не е най-благоприятното решение, защото в някаква степен то ще се случва извън нормите на международното право. В този смисъл ние бихме искали каквито и действия да има - те да стават след санкция на Съвета за сигурност на ООН, но ако СС не е в състояние да се произнесе и да предприеме конкретни действия и да предложи конкретни мерки, тогава остава другият въпрос, но нека да видим какъв ще бъде форматът, за какво става дума.", каза Вигенин.