"Бойко Борисов има кабинет от 70 квадрата и 4 стаи в сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър Първи". Не му е отнеман кабинет в основната сграда на парламента, защото такъв никога не му е бил персонално отреждан, спорната стая 20 е била дадена на ГЕРБ. Това заяви председателят на НС Михаил Миков.

"Целта ми е единствено да се постигне по-голяма справедливост при разпределянето на работната площ между народните представители за по-добрата им работа", уточни Миков.

Никога през последните 25 г. председателите на ПГ не са имали отделни кабинети в основната сграда на Народното събрание, се казва пък в съобщение на парламента, разпространено по повод скандала. И се напомня, че техните работни помещения са в сградата на бившия Партиен дом.

Право на самостоятелен кабинет в централната сграда традиционно имат зам.-председателите на парламента, но към момента от ГЕРБ не са номинирали такъв, се напомня в съобщението.

Съгласно правилника на НС председателят, а не главният секретар определя правилата за вътрешния ред в сградите и използването на материалната база, след съгласуване с Председателския съвет на парламента. При постановяването на въпросната заповед този ред е бил спазен, категорични са от НС.

В съобщението се напомня, че в средата на март с нарочно писмо Михаил Миков е поканил Бойко Борисов да освободи доброволно помещението, което фактически заема, но вече повече от два месеца той не се е съобразил с това. "Не отговаря на истината и твърдението за смяна на ключалки и повреда на имуществото. Стаята е запечатана в присъствието на комисия, без никой от членовете на тази комисия да е влизал в нея, намиращото се в нея имуществото се съхранява, то не е застрашено, изнесено или повредено и може да бъде получено по всяко време от лицата, които се легитимират като негови собственици", се казва в съобщението.