Много се надявам изпитанията да останат вътрешни, а не външни, заяви премиерът Пламен Орешарски по БНР по повод ситуацията в Сирия.

Усложнената обстановка в Сирия е предизвикателство и трябва да се отнасяме много сериозно и на отражението върху нас. Едно от най-големите предизвикателства е бежанската вълна. Инициирах Съвета за национална сигурност към МС, чухме мнения на експерти, опитахме се да направим прогнози и набелязахме доста мерки, за да не се окажем изненадани в сравнение с възможностите ни, отбеляза премиерът. Многократно беше подчертано, че местата в нашите бежански центрове са запълнени.

Съгласен съм да има парламентарен дебат за Сирия и да има всякакви предложения от страна на управляващите и опозицията, за да се минимализират ефектите. Използването на химическо оръжие е неприемливо действие, но най-важното е, че заплашва да торпилира договореностите по този въпрос, смята Орешарски.

Според него нарушителите трябва да бъдат санкционирани. От друга страна нашата позиция следва баланса в отношение на отговорността и нашата убеденост, че политическият диалог с международно участие е най-доброто решение. Добре е да има единна европейска позиция. Бих призовал всички да са по-сдържани, каза премиерът. Колкото до позиция на парламента, това все пак е работа на НС. Бих се радвал ако НС подкрепи позицията на правителството, като си оставим отворена врата, за да се следи ситуацията, каза още Орешарски. Не виждам някакъв проблем в различните нюанси и не виждам драматизъм. Максимален брой институции, ако не всички, да вземат една позиция на въздържаност, но и да си даваме сметка, че имаме ангажименти и нашата позиция трябва да е хармонична, заяви Орешарски.

Бих се радвал, ако имахме малко по – спокойна обстановка, за да стартира кабинетът, каза премиерът. Той посочи, че първите сто дни на всяко правителство са даже не чак толкова да се видят резултати, а за да се види пътят, по който ще поеме кабинета. Той заяви, че след седмица или малко повече ще внесе официалния отчет в НС и му се струва, че тогава 100 – те дни могат да служат като отправен пункт, за да се видят стъпките на кабинета.

Орешарски посочи, че в свършеното до момента има няколко социални мерки. Сред тях е "крехък и начален баланс в енергетиката", но истинската работа тепърва предстои и нещата там поне на първо време са успокоени. Премиерът посочи и мерките, които са подготвени за подобряване на събираемостта на приходите. "Предстои сега септември да се гледат и законодателни промени в тази посока. Ще въведем нови структури в приходните агенции, които да имат нови компетенции и да работят с по – широк кръг инструментариум да работят по пресичане на нерегламентирания вътрешнообщностен внос и срещу контрабандата".

Той каза, че са подготвили и ще внесат може би септември или началото на октомври голям пакет за премахване или смекчаване на разрешителни и лицензионни режими. По повод критиките за това дали малко разпуснат дефицит не е лош за фискалната стабилност, премиерът каза, че "ако поддържате фискална стабилност за сметка на неразплатени ангажименти и невърнато ДДС, такава фискална стабилност също не е устойчива".

За борбата с монополите каза, че са подготвени законодателни мерки. "Важно е да се види накъде ще върви кабинетът и ако обществото разпознае, че сме улучили мерките, които са актуални, вълнуват по-голяма част от българските граждани, които са им проблем, аз ще бъда удовлетворен", каза Орешарки.

Той посочи, че би приветствал и натиск върху кабинета по-бързо да върши работа. Заяви, че натискът от една страна дава предпоставки за прибързани решения, но има и охранителен ефект по отношение на грешки и стимул за ускоряване на работата и трябва да се търси баланс между двете.