Измамник, който се е представял за шеф на ДАНС и полковник от Министерството на отбраната, е завлякъл десет души с 31 010 лева.
Това се разбра в Пловдивския районен съд на делото срещу Валентин Киров, по-известен като Вальо Американеца.
Криминалистите са единодушни, че той е един от най-колоритните мошеници в региона.
Киров изненадващо се призна за виновен и обеща да възстанови парите на жертвите след месец. Вече бил събрал 6000 лева.
Според ужилените Американеца бил толкова убедителен в ролите си на високопоставен служител, че никой не е изпитвал капка съмнение при срещите си с него.
"Дай 5000 лева и си назначен в Първа хирургия на Университетската болница "Свети Георги"!- такова обещание Валентин дал на млад лекар, току-що завършил медицина.
Казал му, че е директор на ДАНС и съсед на доцент Илия Баташки, който сега е депутат от БСП, но през 2008-а ръководел лечебницата.
Новоизлюпеният медик броил хилядарките и зачакал да го вземат на работа. Киров му уредил среща с Баташки, но пред кабинета му казал, че се отлага. Измаменият лекар все пак влязъл и разбрал, че никой не е разговарял за назначението му, а вакантни бройки във въпросната хирургия няма.
В мрежите на находчивия измамник попаднало и семейство, срещу което се водела прокурорска проверка. Киров обещал да я спре срещу 8400 лева. Заблудил съпрузите, че е полковник и е бил в охраната на президента, пише "24 часа".