Бившите казарми на Пети пехотен полк да бъдат съборени, защото опасно се рушат и застрашават живота и здравето на хората, предлага кметът Пламен Стоилов. На сесията през септември той ще поиска съгласието на съветниците те да бъдат бутнати и теренът разчистен.
Една част от бившия военен имот вече беше разрушена и там бе изграден обществен паркинг. Другите две сгради тогава останаха, но след жалби на граждани, че са опасни и са свърталища на клошари, Стоилов е разпоредил оглед от специална комисия. Заключенията на експертите са, че състоянието на постройките е критично: покривът е полусрутен, мазилките са напукани и падат, подовите гредореди са разбити, а в помещенията дори избуява растителност. На базата на това заключение Комисията по общинска собственост е дала съгласие за премахването им.
Едната от сградите е с площ 252 кв.м и е необитаема. В едно от помещенията на първия етаж има абонатна станция, която обслужвала фирма наемател. Другата е със застроена площ 263 кв.м. В момента по договор от 2009 г. за срок от 5 години някои от помещенията са дадени за художествено ателие на Деян Никифоров. Запазва се третата сграда, която е в добро състояние и се ползва под наем от шивашка фирма.
Според кмета Пламен Стоилов след събарянето ще се подобри визията на района и ще се открие модерната сграда на НАП. Преди години за терена имаше планове за мащабно строителство, но заради кризата никой не прояви интерес да инвестира там.