Оранжев код е обявен в 9 области на Северна, Западна и Южна България заради очаквани гръмотевични бури и интензивни валежи от дъжд, съобщават от НИМХ. Кодът е в сила за областите София град, София област, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Пловдивска, Пазарджишка и Благоевградска.
През нощта превалявания от дъжд, придружени с гръмотевици ще има главно в северозападната половина от страната. Утре ще се развива купесто-дъждовна облачност и в много райони ще има валежи от дъжд и гръмотевични бури. На места, главно в Западна България и централните райони на Северна България, валежите ще са интензивни, има условия и за градушки. Вятърът ще бъде от юг-югоизток, умерен, в Източна България до силен, по-късно ще се ориентира от запад. Минималните температури ще са от 10° до 15°, максималните от 16°-17° в северозападните райони до 22°-24° в южните.

Над Черноморието ще има променлива облачност, на места ще превали и прегърми. Вятърът ще е от югоизток, умерен до силен. Максималните температури ще са между 17° и 22°. Вълнението на морето ще е 2-4 бала и ще се усилва. Температурата на морската вода е 14-16°.

В планините ще се развие мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи и гръмотевици. Вятърът ще е от югозапад , по-късно от запад – силен. Максимална температура на височина 1200 метра 13°, на 2000 метра около 7°.

В четвъртък и петък ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, но по-често ще бъде облачно, с превалявания. Първия ден ще духа умерен вятър от запад-северозапад, който през нощта ще отслабне, а втория ден ще се ориентира от югоизток и юг. Ще бъде сравнително хладно, преобладаващите температури ще са: минимални - 6°-11°, максимални - 15°-20°.

В събота температурите ще се повишат с градус-два. В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има превалявания, придружени и от гръмотевици. Атмосферното налягане ще продължи да се понижава.