Сирийската криза може да предизвика скок на цената на златото до 1500 долара за тройунция. Анализатори от лондонското Сити прогнозират, че инвеститорите ще потърсят в благородния метал "спокойно пристанище" за своите вложения на фона на геополитическите рискове.

През последните няколко месеца цената на златото се колебаеше, отбелязват експертите, чийто доклад е публикуван от "Сънди телеграф".

След все по-ясните призиви за военна намеса в Сирия играчите на пазара побързаха да обезопасят своите инвестиции, цената на "жълтия метал" надхвърли нивото от 1433 долара за тройунция. Това е максималната стойност от средата на май. В петък търговията приключи при цена от 1395 долара.

Понижението беше реакция на трудностите, които се появиха при съставянето на антисирийската коалиция, след като британският парламент се обяви срещу участието на Лондон в една евентуална война.

Експертите от банките Ейч Ес Би Си и "Ситигруп" твърдят, позовавайки се на изводите от техническия анализ, че цената на златото в момента се намира на траекторията на движение към 1500-1532 долара за тройунция. Подкрепа на пазара ще окаже и повишеното търсене на бижута в Китай и Индия и заплахата от прекъсвания на доставките заради стачките в отрасъла в ЮАР, които трябва да се проведат следващата седмица.

Скокът на златото може да не бъде продължителен. Мнозина анализатори прогнозират, че ФЕД скоро ще започне да свива програмите за стимулиране на американската икономика. Ако това наистина се случи през септември, цената на благородния метал е заплашена от спад, защото този пазар се поддържаше и от притока на ликвидност на фона на мерките на монетарния регулатор на САЩ.

През септември 2011 стойността на златото регистрира пик от 1900 долара за тройунция. С отчитането на инфлацията това е доста по-ниско от 873 долара през 1980, които преизчислени в днешни пари възлизат на 2475 долара за тройунция, пише "Сънди телеграф".