Създаването на най-популярния продукт на годината може да направи потребителите и инвеститорите особено щастливи. Но направата на абсолютен бестселър на всички времена може да преобрази цяла индустрия и да определи развитието на бизнеса за десетилетия напред.

Много от най-продаваните продукти в света са били първите в нови категории. Apple е продала повече от 500 млн. смартфона с марката iPhone. Една от причините за това се крие във факта, че компанията е първата, която въвежда сензорен смартфон, с който човек спокойно може да слуша музика, да сърфира в интернет и да провежда телефонни разговори.

Други изключително продавани продукти създават нови пазарни ниши и успяват да добият популярност сред потребителите. Преди излизането на „Междузвездни войни“ филмите са били преди всичко комедии, романтични или драми. Поредицата книги „Хари Потър“ стана толкова успешна, че New York Times Book Review създаде отделен списък с най-добре продаваните детски книги през 2000 г., пише Time.

В някои случаи най-продавани продукти просто са по-добри от останалите. Преди излизането на PlayStation на Sony конзолните игри използваха преди всичко касети. С появата на PlayStation беше въведен и CD-ROM форматът, благодарение на който файловете на игрите станаха достатъчно големи, за да поддържат триизмерен режим.

Lipitop, което стана най-продаваното лекарство в света, има 141 млрд. продажби. То се радва на подобен успех, тъй като се оказа доста по-ефективно от другите лекарства за лошо равнище на холестерол.

Част от тези продукти продължават да доминират на пазара. iPad остава най-продаваният таблет на пазара, а пазарният му дял през последното тримесечие е 32,5%, въпреки предизвикателствата от страна на Kindle Fire на Amazon и Galaxy на Samsung. Sony продаде повече от 7 млн. бройки от PlayStation 4 след пускането му на пазара през миналата година, надминавайки значително продажбите на конкурентната конзола Xbox One.

За да определи най-продаваните продукти в света, 24/7 Wall St. разглежда категориите продукти, към които потребителите проявяват най-голям интерес и намира отделните стоки, които са постигнали най-много продажби в своята категория. В някои случаи са събирани данни от множество източници и накрая са оценени крайните продажби.