Всеки като се пореже, кръвта му е червена. Така кметът на Дряновец Тихомир Йорданов обяснява общата трудова акция на християни и мюсюлмани в беленското село. Особеното тук е, че хората не са се обединили за ремонт на читалището или поправка на пътищата, примерно, а за стягане на окаяната църква „Свети великомъченик Димитър“.
Храмът е строен в първите години след Освобождението - през 1879 година, а кога за последно е ремонтиран, един господ знае.
Първата искрица за възраждането му
дошла със съдействието на депутата Пламен Нунев, който издействал 5000 лева за ремонт от Министерския съвет. Тези пари изглеждат повече от скромни, но всъщност са едно добро начало, ако се ползват само за материали, а трудът е безплатен. И така се стигнало до мобилизацията на местните хора.
Като всяко село и тук българите са преобладаващо пенсионери, времето им за тежка работа отдавна е минало. Но пък съседите им роми са млади, здрави и силни и макар че никога не са влизали в храма, защото са мюсюлмани и ходят на джамия в съседното село Лом Черковна, запрятат ръкави и започват работа без много приказки и увещания.
Това е още един пример как хората не трябва да се делят по етнос и религия. Събрахме се заедно, за да запазим църквата, която е част от паметта, но и от бъдещето на селото, казва кметът Тихомир Йорданов.
Сговорната дружина от двайсетина души отхвърлила работата за две седмици. В нея се включил и Йорданов, при това
не като ръководител, който само разпределя задачите
Пуснах си отпуска и взех лопатата. Като видят, че кметът лее бетон, и хората ще се хванат да помагат. Но ако стои само зад бюрото, няма как да стане, обяснява решението си младият управник.
Резултатите от работата на бригадата се виждат отдалеч. Църквата е белосана, поставени са улуци и дъждовната вода вече не се изсипва в основите и не ги подкопава, стените са укрепени с бетон и храмът е препокрит, за да спрат течовете.
Имаше момчета, които работят във Велико Търново, в Бяла, но си взеха почивка дойдоха за няколко дни да измажат и да помогнат безвъзмездно, хвали съселяните си Йорданов.
Добрата новина за селото е, че
ремонтът на църквата няма да е само частичен и козметичен
а ще продължи и вътре.
Имам уверението на народния представител Пламен Нунев, че през първата седмица на септември ще започнат дейностите по обновяване на храма вътре, тъй като партия ГЕРБ ще ни отпусне 3000 лева, заявява кметът.
Освен това хората се надяват и на средства от дарители. С парите стените на църквата ще се шпакловат, ще се пребоядисат и ще бъде сменена дограмата. Освен това е предвидена смяна на подовите настилки. В преддверието ще се постави гранитогрес, а в самия храм - ламинат. Ще бъдат ремонтирани също балконът и митрополитският трон, а стените ще бъдат облечени с ламперия.
Дори един циганин ми обеща, че ще подари кръст на църквата, който намерил оставен в къщата, която наскоро си купи, обяснява Йорданов.
Въпреки основния ремонт, който трябва да започне съвсем скоро, състоянието на църквата все още не е такова, каквото кметът иска да бъде. Затова той още отсега се готви догодина да кандидатства с проект за изграждане на ограда на храма. Сред идеите му е до самия вход на църквата да се направи къменна пътека с чимшири по края, а не да се върви по тревата.
Не трябва да се рушат сгради, които са правени задружно с труда на много хора
преди стотици години, обяснява Йорданов. Така отговаря и когато някой с почуда го попита защо се е захванал да възстановява църквата. И веднага споменава, че е спечелено финансиране за основен ремонт на читалището в Дряновец.
Засега църквата в селцето не е никак гостоприемна. Ключът стои в кмета, а по празници храмът отваря врати за миряните.
Към 70-80 души се събират, казва Йорданов.
Няма как да са повече, тъй като в Дряновец по официални данни живеят към 780 души. И както с усмивка обичат да споменават в кметството -
напук на демографската криза населението в селото се увеличава
Пример за това е, че в Дряновец са регистрирани 200 деца и младежи на възраст до 18 години. И тук основен принос имат ромите, но в прираста пръст имат и английски семейства, които през последните 4-5 години са накупили къщи и изумили местните с предпочитанията си не към нови сгради, а към стари домове с дух и автентична атмосфера, за предпочитане не в центъра на селото, а на по-отдалечени места.
Всъщност църквата не за пръв път обединява хората от Дряновец за обща кауза. Преди десетина години крадци посегнали на камбаната на храма, но лош късмет или висша сила ги наказала. Не успели да я свалят, но пък я ударили лошо и я пукнали. Така камбаната вече не можела да звъни и местната управа решила да я претопи и от метала да отлее нова. Само че всичко останало само на думи и така отново с дружни усилия и голяма помощ от страна на бизнеса преди около две години църквата „Свети Димитър“ се сдобива с нова камбана,
а кметът и до днес пази списък с дарителите
Сред тях са фирмите „Агро фактор ЕООД“, „Автоекспрес“, „Белсис“ ООД, ЕТ „Дарина“, ЕТ „Декаданс“, ЕТ „Алимет“, ЕТ „Христина Тонева“, ЕТ „Марбо“, ЗП „Георги Ангелов Георгиев“, ЗП „Йорданка Хвърчилкова“, „Мания груп секюрити“, „Михнев и синове“, „Наркоп Бяла“, нотариус Елисавета Джонова, „999 Иван Асенов“ ЕООД и Ангел Христов. В последният ред на списъка със спомоществователи кметът Йорданов е записал и жителите на село Дряновец.
Имаше хора, които даваха съвсем скромни суми, колкото е по възможностите им в това време, а това е много важно. Съпричастността обединява различните етноси в селцето и щом има нужда от помощ я за общото благо, я за подкрепа на болен човек, почти всички реагират и се отзовават. Е, има 4-5 кисели зрънца, но пък накъде без тях, казва кметът и гледа към следващия общоселски проект.