Вируси върлуват в цялата страна, заразените са се увеличили с 20 % само за седмица, показват данните на здравните власти.
Необичайно ниските за сезона температури са виновни за повишената заболеваемост, обясни за в. "Преса" началникът на детското отделение в Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров.
Пролетният парагрип е характерен с обрив по цялото тяло, който се появява в края на острата фаза.
През първите 3-4 дни се вдига температура, която при малчуганите може да стигне и до 40 градуса,
имат силно главоболие, чувстват се отпаднали. При повечето се появяват диария и повръщане, а към петия ден идват пъпките. "Те покриват цялото тяло, както и главата и лицето, а много родители и дори джипита го бъркат със скарлатина", посочи д-р Мангъров.
Това е проблем, защото се започва веднага с антибиотик, който може само да влоши състоянието на хлапетата. При около 20% от болните се стига и до усложнения като ангина, отит или пневмония.
Родените след 2005 г. са по-малко застрашени от сериозни бактериални инфекции, защото са ваксинирани.
"Възрастните обаче не биват да подценяват вируса и задължително трябва да си останат вкъщи за седмица,
да минат на щадяща диета и да пият повече течности", подчерта медикът.
Най-много са болните в София-област, където всеки 94 души на 10 хил. население са заразени. В Ловеч, Русе, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Плевен също се отчита повишена заболеваемост. Вирусът все още не е стигнал до Търговище, където няма нито един регистриран случай, както и в Кърджали.