X-Factor не търси просто таланти, които могат да пеят, а артисти с голяма буква, каза Джордж Левендис, дясната ръка на създателя на световното музикално шоу Саймън Кауъл, тръгнало от Англия, предаде репортер на БГНЕС.

Световноизвестният продуцентът е в София, за да оцени талантите на втория сезон на X-Factor в България и, за да помогне в избора на новата българска музикална звезда. В Англия телевизионното шоу е за десети път в България – за втори. Но Левендис се надява, че то няма да бъде на по-ниско равнище на професионализъм. Той сравни българския вариант на X-Factor с постиженията на страни като Италия, Австралия, Дания, независимо че страната ни е малка и музикалният пазар твърде стеснен. Припомни, че първият победител Рафи не само е спечелил в музикалната надпревара, но след това е показал забележително сценично майсторство и като победител в друг международен формат "Като две капки вода", а Ангел от дуото с Мойсей, къщо призьор в X-Factor е бил победител в "Дансинг старс". В момента X-Factor има своя живот в 42 страни по света и е най-световното шоу, което не само създава звезди в поп музиката, но е и най-популярната телевизионна програма. Световноизвестният продуцент е изключително впечатлен от избора на журито – две от големите звезди на българската поп музика Мария Илиева и Любо Киров, както и от музикалния продуцент Саня Армутлиева, която от 22 години се бори българските музикални изпълнители и техния успех да се случва, както я определи Маги Халваджян, продуцентът на X-Factor в страната ни и Велизар Соколов- Заки, от "Авеню", по-късно продуцент и сега юрист, който устоява авторските права на българските музиканти. Левендис неколкократно подчерта забележителната работа на продуцентите от "Глобъл филмс" за високите художествени резултати на шоуто в България.

Джордж Левендис е у нас по покана на Саня Армутлиева и е неин гост в поредния етап на шоуто – къщата на съдиите, където ще й помогне да избере най-добрите, които ще продължат напред в музикалната надпревара. След време и друг член на журито Мария Илиева ще има свой гост и помощник латино звездата Тони Кирейра. Левендис стои зад успеха на известните имена, получили своя шанс именно чрез музикално шоу № 1 в света – момчетата от "One Direction", Леона Луис, Оли Мърс, Джеймс Артър и други, работил е със звезди като Бионсе, Джъстин Тимбърлейк, Шакира, Пинк…

Вторият сезон за България на X-Factor стартира на 9 септември от 21 часа по Нова телевизия съобщи продуцентът Маги Халваджян и допълни "Забележителна дата, помни се!" Той каза, че водещи ще са Алекс Раева и Мария Игнатова, които могат да танцуват, пеят, имат чувство за хумор. Усмихнати млади дами, които са състрадателни, към тези, които не успяват. Той определи журито не само като изключителни професионалисти и справедливи, но и като хора с чувство за хумор, защото все пак в едно шоу, нещата не са "на живот и смърт".

Членовете на журито заявиха мотивите си защо са съгласили да участват в тази трудна задача без Мария Илиева, която отсъстваше поради ангажименти, но тя единствена е била негов член в първия X-Factor в България. С присъщата си лежерност като на шега Маги Халваджян каза нещо много важно, че независимо, че сме малка страна, с тесен музикален пазар са важни мечтите ни и той и екипът му, наистина правят истинско световно забавление не само с X-Factor. А това съвсем не е малко, както и това, че всички са категорични, че има много таланти, които ни предстои да видим и чуем. Но и това не е достатъчно, както казват всички те, важното е и да имат характер и паднали – да продължат напред. Поучително и най-вече вдъхновяващо, независимо в коя сфера се развиваме, в шоубизнеса е само малко по-видно и занимателно.