Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и предишният президент (2002 - 2012 г.) Георги Първанов влязоха в задочен спор кой от двамата е помогнал на председателя на БСП Сергей Станишев да остане начело на партията на конгреса през май миналата година.

В телевизионно интервю тази сутрин Първанов заяви, че "самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев при избора му на последния конгрес през май миналата година", а часове по-късно пред агенция "Фокус" Борисов му отговори, че "няма как той да прехвърли личната си кадрова грешка с издигането на Станишев, без един ден трудов стаж, за лидер на БСП".

От известно време Борисов лансира тезата си, че Първанов съжалява за избора си през 2001 г. да посочи Станишев за свой наследник начело на БСП. "Не съжалявам, че нашата партия го излъчи, но излъченият от вас предишен президент Първанов истински съжалява, че ви е посочил за председател на БСП. Горчиво съжалява", каза Борисов при обсъждането на актуализацията на бюджета покрай твърденията на Станишев, че ГЕРБ е назначила Росен Плевнелиев на президентския пост, за да пази мястото за Борисов.

Станишев и Първанов бяха до последно претенденти за председателския пост в БСП на 48-ия конгрес през май 2012 г., но на финала предишният президент се отказа. "Отказах се, когато стана ясно, че има доста задкулисни игри, аз не искам да участвам в такива неща", коментира днес Първанов.

На въпрос дали е прав бившият премиер Бойко Борисов, че "сигурно наблюдавайки вие събитията сега съжалявате, че сте посочил Сергей Станишев за ваш приемник", Първанов отговори: "Самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев при избора му на последния конгрес през май миналата година. Тази подкрепа се знае от всички в партията…"

"Уважавам мнението на бившия президент г-н Първанов, но няма как той да прехвърли личната си кадрова грешка с издигането на Станишев, без един ден трудов стаж, за лидер на БСП", каза по-късно Борисов. Може би тогава си е мислил, че подобен мек човек ще бъде послушен, но така или иначе сега всички ние сме принудени да берем плодовете от тази негова кадрова грешка. Има толкова кадровици в БСП, че са повече от членовете, коментира Борисов.

Съгласен съм с това, което Първанов казва, че БСП вече не е голяма, а пък още по-малкото - и социална партия. Ние винаги сме казвали, че там има една организирана група, клика, която разпределя постовете в държавата, която управлява нелегитимно, непрозрачно, в сговор с националистите от "Атака", което ще е много тежък проблем за Станишев и в европейски, и във вътрешен план, заяви още Бойко Борисов.

"Орешарски е една кукла на конци. Съвсем други хора определят политиката на правителството. Това е много тесен кръг около Моника Йосифова и Станишев и част от ръководството на ДПС. Това са кръговете, и не случайно и Татяна Дончева го е говорила това преди години", посочи Бойко Борисов по повод констатациите на Първанов, че в момента управленските решения се вземат в тесен нелегитимен кръг. Това е безспорна истина за цялата страна, смята Борисов.

"Комунистите са хора, които своите кусури, или своите недостатъци, или своите пороци, се опитват да ги прехвърлят на другите хора, и това е безспорно майсторство при тях. Напълно съм съгласен с Първанов в тази посока. В момента БСП изобщо няма моралното право, тя не е легитимна да прави нито смени, нито каквото и да било. Тя не е първа политическа сила", каза още лидерът на ГЕРБ.