Skype навършва десет години от създаването си.

Към момента софтуерът за чат, VOIP телефония и видеовръзка има над 660 млн. потребители по целия свят, месечно 300 милиона от тях са активни. След създаването си през август 2003 г. само за три месеца компанията има 1,5 милиона потребители, които продължават да растат лавинообразно през следващите години.

В момента компанията е собственост на Microsoft. Софтуерният гигант я купи за 8,5 млрд. долара преди две години.

По повод рождения ден германското издание Stern публикува 10 факта за Skype, които вероятно не знаете.

1. Идеята за Skype се родила в парк в Копенхаген

През лятото на 2002 г. шведският програмист Никлас Зенстрьом се срещнал в парка с датския си колега Янус Фрийс, за да обсъдят евентуални нови проекти, когато им хрумнала идеята, разказват двамата по-късно. Няколко месеца по-късно те регистрират домейните skype.com и skype.net. Двамата работят с екип естонци - Ахти Хейнла, Прийт Касесалу и Ян Талин, които разработват софтуера.

2. Думата Skype и глаголът за разговор са в речниците

Описанието на продукта Skype, както и използването й като глагол, е включено в речници като този на Кеймбридж, Оксфорд (to skypе) и германския Дуден (skypen).

3. Skype говори и на диалект

Софтуерът може да се инсталира на повече от 35 езика. Версията за Windows обаче предлага на потребителите възможността да създадат собствена езикова версия, така че изцяло или частично вече съществува Skype на над 30 диалекта.

4. Орангутаните са влюбени в Skype

Някои зоологически градини в Съединените щати снабдиха орангутаните с таблети iPad. Заедно с различни видео игри на тях има и инсталиран Skype, който, съобщават медиите, орангутаните с удоволствие използват.

5. Skype не трябвало да се казва така

Първоначалната идея за името било Skyper – съкращение от Sky peer-to-peer, който показва и начина на функциониране на софтуера. Домейните с това име обаче вече били заети и така буквата R накрая отпаднала.

6. Шест милиарда минути приказки на ден

В началото на годината беше постигнат нов рекорд: Потребителите на Skype изговарят 6 милиарда минути дневно. Според данните на компанията всеки месец услугата се използва от 300 милиона души.

7. Основателите на Skype са се отдали на музика

Това не означава, че са станали музиканти. Към днешна дата Фрийс и Зенстрьом се занимават с разработването на онлайн платформите за музика и видео Rdio и Vdio. Зенстрьом притежава и инвестиционната компания Atomico, чрез която участва в над 50 технологични фирми, сред които например производителя на играта Angry Birds.

8. Компанията няколко пъти сменя собствениците

През 2005 г. Фрийс и Зенстрьом продават мажоритарния пакет от Skype на Ebay за близо 3 млрд. долара, с който обаче имат трудни отношения, а очакванията за приходи не се оправдават. След поредица смени на върха на компанията двамата основатели я напускат. После Ebay продава фирмата на инвестиционен консорциум, в който двамата имат участие. Две години по-късно Skype отново е на тезгяха и става собственост на Microsoft. Компанията на Бил Гейтс дава най-добрата оферта и отстранява от битката конкуренти като Google, Facebook и Cisco.

9. Skype изобщо не е пръв в интернет телефонията

Още през 1996 г. американската компания Net2Phone предлага такава услуга, а през 2001 г. се включва и Vonage. Skype обаче разработва по-добра технология, с която предлага по-добро качество на разговорите и лесно използване на услугата.

10. Skype не винаги е бил син

Логото на Skype минава през различни преображения през изминалите години. От различни форми и цветове до днешното S в синьо, въведено през 2008 г.