Политическият сезон не може да е нов, в края на краищата нищо не се е случило в стария - гръмки планове на Орешарски, Станишев. Мисля, че никой нищо не е прочел, нито видял, нито го има. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Стара Загора.

Борисов пак повтори тезата си, че "Станишев постави Орешарски да опере пешкира" и добави, че Станишев минавал от популизма в сферата на наглия популизъм. "Накрая за всички вече е ясно, че план Орешарски вече 4 месеца няма, няма как да има", добави Борисов. Той коментира думите на Станишев от вчера, който каза, че цените на топлата вода и парното ще се понижат, а заплатите и пенсиите ще се повишат: "Това един бивш премиер не може да каже. Това са глупости. Това един среден чиновник не може да си позволи да каже такава глупост", каза Борисов. Според него, Георги Първанов е направил премиер и лидер Станишев.

"Самият той днес им казва, че БСП не са първа политическа сила, не са партията която има моралното право да прави тези кадрови смени. Народът не ги е поставил на първо място, народът не го е поискал това от тях и те продължават с тези безумни неща, които вършат. Така, че кликата, която управлява, абсолютно съм съгласен с Първанов – това е една клика около една жена, задкулисно на тъмно, без изобщо да разбира Орешарски за какво става въпрос и управлява в момента държавата и то това не е БСП. Това са няколко там човека в олигархични кръгове, които взимат решенията. Все пак радвам се, че Първанов го е прозрял, радвам се, че и хората в БСП започват да ги говорят тези неща, за да стане по - ясно на всички.

Не мога да имам аз претенции, че съм му помагал много на Станишев, освен с молитвите към Бога да остане той лидер на БСП, защото досега 8 пъти си го побеждавам и той ни е най-изгоден, най-лесен е за победа. Така че ако Първанов това е имал предвид, че аз съм му помогнал на конгреса с много молитви и ми се иска още да е дълго време на БСП начело - дотогава ГЕРБ ще е първа политическа сила", коментира Борисов.

Той каза, че ГЕРБ така или иначе са най-голямата политическа сила в парламента. "Аз ги пращам депутатите в парламентарните комисии и участват в пълен обем и състав, а най-малкото ще ги принудим, участвайки в комисиите, да имат кворум самите комисии, защото сега се събират по 3-4 души взимат решения, вие не може да си представите по какъв безумен начин се управлява. Така че бидейки в комисиите повече можем и да алармираме навреме хората какво се случва. Но те са толкова вече безпардонни, че и да ги алармираш и да не ги алармираш, ей видяхте и с моя профил какво се случи вчера, какво му пречеше профила и аз като всеки човек искам да си имам приятели и да си пиша. Какво им пречеше профилът, та го хакват, та се организират, та то ужас. Аз няма да работя в комисии, казал съм и на Цветанов, и Вежди Рашидов няма да работят в комисии. Повече нови хора, повече да участват, повече да се изказват от трибуната", подчерта Бойко Борисов.

Попитан за какво ГЕРБ ще иска вот на недоверие, Борисов отговори, че не може да намери нещо, в което да няма причина. "Незабавна оставка. Призовавам действително всички наши симпатизанти, всички, които са против това правителство, да се мобилизират и да свалим тази неестествена коалиция, между другото - БСП "Атака" и ДПС. Няма българин, няма и мюсюлманин, който да гласува за ДПС и "Атака" да управляват заедно, за БСП и "Атака" да управляват заедно, няма такъв българин. Нека да го обявят сега, че следващото правителство ще е на ДПС, БСП и "Атака", и да видят резултатите след изборите. Те не са легитимни това да го правят", каза Борисов.

Той коментира и ситуацията в Сирия. "Първо, имаме много слаб външен министър в една такава ситуация, в която в момента е света, вие знаете как той се лута за Хизбулла - единият ден казва едно, на другия друго. Така и не разбра за какво става въпрос. В момента това е една тема, която някак си минава между редовете и в медиите ако щете, това е изключително опасна ситуация, която в момента е в Сирия", заяви Борисов. Според него, война в Сирия ще има много тежки последици за региона и за България. "Това е само на 2000 км от тук. Това е на границата на нашата съседна Турция – като се започне от бежанската вълна и се стигне до всякакви и икономически проблеми, религиозни проблеми - тероризъм ако щете", каза още Борисов.