Френската верига спортни хипермаркети „Декатлон“ планира да изгради свой магазин в Русе, стана ясно от оповестените планове на компанията, която днес открива първия си търговски обект в София. Върху площ от 3500 кв.м той предлага над 30 000 продукта за 70 вида спорт. Амбицията на френската компания е да внесе на местния пазар на спортни стоки изцяло нова концепция, базирана на достъпни цени, собствени марки и иновативни продукти.
България е 19-ата страна, в която влиза „Декатлон“, а Русе е включен в списъка градове за втория етап от експанзията. В първия ще бъдат изградени само магазини в столицата, Бургас, Варна и Пловдив, като за целта ще се инвестират 50 млн. евро. На следващия етап освен в Русе ще се отворят магазини в Стара Загора и Плевен. От френската верига се въздържат да конкретизират точни срокове, тъй като разрастването щяло да зависи от успеха на марката на родния пазар. Хоризонтът на тези планове е дългосрочен, а успоредно с инвестициите в магазини ще се развиват и електронни продажби, уточняват от „Декатлон“.
От средата на 80-те години компанията развива портфолио от собствени марки, които към момента са над 20. Сред тях са Tribord за морски спортове, Queshua - за планински, B‘twin - за велосипеди, и др. В магазините на „Декатлон“ те заемат 85-90% от асортимента, като се предлагат в съответните категории заедно с продукти на водещи производители на спортна екипировка като Adidas, Speedo, Wilson и др. Външните за „Декатлон“ брандове обаче са слабо застъпени в магазините на веригата, докато собствените й марки покриват пълната гама продукти в различните ценови категории - от по-достъпна екипировка за начинаещи в даден спорт до високотехнологичните, но и по-скъпи принадлежности за запалени и професионални спортисти.
Навлизането на „Декатлон“ в България няма как да не размести пазара на спортни стоки. Конкурентите реагираха веднага, като например голямата верига за спортни продукти Sport Depot (с магазин в „Мега мол“), започна масирана промоционална кампания в обектите си. Магазините на марката единствени в някаква степен конкурират „Декатлон“ като мащаб и богатство на асортимента. Sport Depot обаче е ориентирана по-скоро към високия клас продукти на водещи световни марки.