В края на следващата седмица, а по-вероятно след празника на Съединението на България на 6 септември, ще стане ясно кои от кандидатите за директорските постове в Русенска опера и в драматичен театър „Сава Огнянов“ са допуснати до конкурса. Тогава се очаква да бъдат определени и датите за събеседването с шестимата кандидати - по трима за всеки от културните институти. Това съобщи за „Утро“ Красимира Филипова, директор на дирекция „Сценични изкуства и творческо поколение“ в Министерството на културата. Ама защо толкова се интересувате, възкликна Филипова и добави: „Ние, в министерството, сме много по-заинтересовани от вас да се проведат конкурсите!“.
Както „Утро“ писа, кандидатите за директор на театъра са Орлин Дяков, Дина Шошева и Таня Карбова, а за операта - Найден Тодоров, Аделаида Якимова и Бойко Цветанов. Крайният срок за подаване на документи за театъра изтече на 15 август, а за операта - на 29-и.
Междувременно в интернет пространството се завъртя мълва, че е възможно проведените досега конкурси за директори на Старозагорската опера и столичния Музикален театър да бъдат обявени за нелегитимни. От неправителствената организация Гражданско сдружение „За по-чиста България“ настояват, че всички конкурси за избор на нови директори на българските театри, опери, симфониети и културни центрове в чужбина, които текат в момента, са опорочени. Според сдружението причината е повече от съществена: директорските конкурси са незаконосъобразни, тъй като се организират и провеждат от и с прякото участие на новия главен секретар на Министерство на културата Ладинка Михайлова, която пък е назначена на поста, без да се е явявала на конкурс. Според „За по-чиста България“ Михайлова е стопроцентова „калинка“, влетяла в МК неизвестно как - преди да „кацне“ в новия си кабинет на столичния булевард „Ал.Стамболийски“ тя е била директор на дирекция „Финансово управление, бюджет и счетоводство“ в Министерството на земеделието и храните.
Дали по тази или по друга причина се бави придвижването на конкурсите за русенските театри - оперен и драматичен - не е ясно. Както обичат да казват мъдрите хора - времето ще покаже.