Групата на ГЕРБ ще се събере в началото на следващата седмица, към този момент имаме политическо решение за влизане на членове от групата на ГЕРБ в постоянните комисии на НС. Това каза депутатът Цецка Цачева.

Ние ще излъчим представители за комисиите, за които са останали незаети места, обясни Цачева. Тя допълни, че ще участват, защото по този начин виждат ролята си на една действащ и единствена опозиция в състава на 42-ото Народно събрание. Очаква се след около седмица от ГЕРБ да отговорят и за участие на техни представители в ръководството на парламента или евентуален вот на недоверие.

За създаването на БАСТА, Цачева посочи, че няма притеснения за напускане на членове на ПГ на ГЕРБ към нея. "С колегите от групата сме достатъчно единни. Няма масово напускане на членове на ГЕРБ, обратното", каза тя и посочи в подкрепа на това и писмото до координатора на ГЕРБ Варна от ОД на ГЕРБ Варна. Те го определиха като "безпрецедентно" с искания, които за тях са най – малко скандални.

В писмото поискано от началник отдел криминална полиция при ОД на МВР Варна главен инспектор Александър Сидеров се иска списък на всички новопостъпили членове на ГЕРБ в област Варна от началото на годината до 30 юни. В писмото се посочва, че искането е във връзка с извършването на проверка по преписка на районната прокуратура. Красимир Ципов каза, че подобно писмо с подобно съдържание е скандал и се използват неправомерно правомощия на институция като МВР. Той посочи, че това е в нарушение на конституционни права на хората. Според Ципов ставало дума за няколко стотин, може би над 1000 нови членове.

"Ние считаме, че по този начин МВР Варна явно трябва да се превърне в репресивен орган на новата тройна коалиция", каза Красимир Ципов. Цецка Цачева заяви, че ПГ на ГЕРБ ще отправи в първите дни от новата есенна сесия питане към министъра на вътрешните работи. Въпросите ще са: Известно ли му е за това искане, има ли отношение към съответните служители в дирекцията и с негово знание ли е отправено подобно искане.

За нас е налице заплаха за политическите права на всички членове на структурата ни в област Варна, новоприети за годината, казаха от ГЕРБ. Те посочиха, че случаят е толкова особен, че той не може да остане само в рамките на политическата ситуация в страната, а чрез евродепутатите ще бъде отнесен и до евроинституцииите. "След като узнаем отговора на министър Йовчев не е невъзможно да бъде сезиран и главният прокурор", казаха те.